Centralni steber v Lepi špici

Prva tura letos v Julijskih Alpah in z Janom sva se odločila za Centralni steber v Lepi špici.

Prespiva na Vršiču, zjutraj pa v Trento,  do zaselka Na Skali, kjer pustiva avto pri rampi pred gozdno cesto. Ob 06:15 štartava in sledi 2,5h dostopa do stene, čez gozd, jaso in melišče.

Sledi 150Vm vzpona (plezanje I-II stopnje), ki se prepleza nenavezan. Že tukaj opaziva, da je stvar precej krušljiva in je treba biti previden. Nato malicama in se naveževa. Sledi plezanje ves čas po izrazitem razu, dokler ne pridemo do stolpa, ki se mu ogneva v desno, kjer se vstopi v vrh kamina. Sledi lepo ovinkarjenje(in trpljenje zaradi trenja vrvi), dokler ne prideva v zadnji del stene-zajeda. Tukaj ti smer nakloni dva raztežaja uživaškega plezanja. Po zajedi je potrebno iti levo pod stropom, skozi katerega se je Jan komaj splazil po vseh štirih. A glej ga vraga, še sam se komaj splazim skozi! Ko prideva na vrh, je razgled res odličen, kamor koli pogledaš. Po drugi malici je sledil sestop po Tumovi smeri (plezanje navzdol I-II stopnje), ki se nama je zdel za slovenske razmere precej normalen in manj zahteven kot “strašijo” v določenih člankih. Po slabi uri sestopa prideva pod steno, kjer pa sledi najtežji del ture- melišče. Ta se izkaže za pravo minsko polje, tako da se velja pripraviti na odrgnine in zvine. Po isti poti kjer sva pristopila se tudi vrneva, iztrošena kot po dobrem barskem pretepu.

Smer opevajo, kot plezalno romantiko z odlično skalo. Romantičen je ambient, ki je zares odročen, skala pa gotovo ne. Dobra skala je samo v zadnjih dveh raztežajih (zajeda, plezanje IV stopnje), vse pred tem pa je precej naloženo in krušljivo. Oči je treba imeti odprte za vsak stop in oprimek. Klinov je v smeri kar nekaj, vseeno pa je potrebna izdelava nekaj dodatnih sidrišč. Samo plezanje ni tehnično zahtevno, ampak je sama tura kondicijski zalogaj, ki nama je vzel skoraj 13h.

Smer: Centralni steber v Lepi špici. IV, 500m

Plezala: Jan Škorjanc, Matej Zatler (izmenično plezanje)

Čas plezanja: 5,5h

Čas ture in datum: 13h, 19.8.2023

Matej Zatler