Smer Debelakove v Veliki Mojstrovki

Z Nikom se odločiva, da je čas za eno klasiko na Gorenjskem. Dobila sva se na Vršiču in jo ob 06:00 urno podžgala po markirani poti proti Slemenovi špici, kjer se na sedlu spustiš levo in nato nadaljuješ po gredah vse do stene Velike Mojstrovke. Sledi še prečenja melišča in hitro smo pod vstopom v smer(dostop 1.5h)

Prvih nekaj raztežajev splezava nenavezana, da bi pridobila na času, plezanje pa je I-II stopnje, kar nama ne predstavlja problemov, je pa seveda skala tukaj precej krušljiva. Po prvi tretjini smeri, se pravo plezanje začne, orientacija pa naenkrat postane problematična, saj ni povsem jasne poti, prav tako se izkaže da je »naklinanih« več variant smeri. Po analizi v dolini ugotovim, da sva naredila dva raztežaja IV+/V- namesto II stopnje, kot je v originalni skici. Kaj češ, pač nisva želela »gristi« naloženega kamenja, temveč raje kompaktno skalo. Ko se izboriš skozi orientacijske težave prideš na naloženo polico v osrednjem delu smeri. Nato je sledilo lahko plezanje desno po razu, dokler ne prideš do prečke, ki poteka v levo (60m, plezanje I stopnje).

Smer se ti nato v zadnji tretjini res oddolži za prej omenjeno problematično orientacijo, saj je tukaj skala kompaktna in si deležen krasnega plezanja po kaminih, zajedah in previsih, ki se nizajo eden za drugim. Cela delikatesa! Super je tudi izstop iz smeri, kjer dobesedno pomoliš nos na vrh Velike Mojstrovke, kjer te pričaka toplo sonce. Po zasluženem razgledu in malici, je sledil hiter sestop pod Malo Mojstrovko in nato po markirani poti nazaj na Vršič.

V splošnem je smer zelo dobro opremljena s klini, celo preveč. Je pa bila potrebna izdelava dveh sidrišč, tako da nikar ne pozabit kline vzeti s sabo. Debelakova smer se nama je tako povsem prikupila. Splezala sva jo relativno brez težav, prav tako smer krasi za slovenske razmere hiter dostop in sestop. Res, tura za dušo.

Smer: Smer Debelakove v Veliki Mojstrovki; IV+/ IV, 500m

Plezala: Nik Martinšek, Matej Zatler (izmenično plezanje)

Čas plezanja: 5h

Čas ture in datum: 8,5h, 2.9.2023

Matej Zatler