Cervinia in skupina Breithorna – lep cilj za vzpone na alpske štiritisočake

Alpskih vrhov Peninskih alp vzhodno od Cervinie do letošnjega leta še nisem poznal, po spletu okoliščin pa sem dva vikenda v letošnjem juliju preživel prav tam. Območje Breithorna ter Polluxa in Castorja je logistično enostavno dosegljivo in ponuja številne lepe vrhove nad 4000 m, ki so vredni obiska.

Sledi nekaj nasvetov za vse, ki bi morda želi obiskati to območje in se povzpeti na katerega od tamkajšnjih vrhov. Vrhovi niso preveč zahtevni, razgledi z njih pa so fenomenalni – od Mont Blanca na zahodu, preko Matterhorna takoj na drugi strani doline do Lyskama in Monte Rose na vzhodu.

Izhodišče za vzpon je kraj pod Matterhornom Breuil – Cervinia, ki je od Velenja oddaljen približno 750 km. Kraj je uveljavljeno smučarsko središče, povezano z Zermattom v Švici, kar za pristope predstavlja prednost zaradi obseženega sistema gondol. Iz Cervinie se s tremi gondolami povzpnemo do Plateau Rosa na 3.500 m ali na Klein Matterhorn, na 3.880 m, vendar se mi za to nismo odločili, saj nam bistveno višja cena karte do malega Matterhorna ni odtehtala dodatne dobre ure hoje, ki smo jo porabili za pristop.

Nad malim Matterhornom nas nato čaka greben Breithorna s petimi uradnimi vrhovi nad 4000 m in malo naprej še dvojčka Pollux, 4.092 m in Castor, 4.228 m. V grebenu Breithorna nas čakajo najvišji, vzhodni vrh, 4.164 m, centralni vrh, 4.159 m, vzhodni vrh, 4.139 m, Brethornov dvojček (Breithornzvillinge), 4.106 m in Roccia Nera, 4.075 m. Na vrhove v Breithornu se lahko s planote Rosa povzpnemo tudi v enem dnevu, za Polux in Castor pa bo verjetno treba kakšno noč prespati v bivaku ali na koči. Pristopi potekajo preko ledenika, tako da bo potrebna ledeniška naveza.

Za spanje sta na voljo bivak Rossi – Volante na 3.700 m in nekaj nižje koča Rifugio Guide d’Ayas na 3.420 m. Bivak je enostavna pločevinasta hišica, v kateri je uradno prostora za 12 ljudi, tudi 16 obiskovalcev še gre, kar smo preverili tudi v praksi, če bi bila sila pa gotovo lahko sprejme vsaj 20 ljudi, s planote Rosa smo do bivaka porabili približno 4 ure in ravno toliko za vrnitev nazaj. Za vzpon na Pollux smo od bivaka porabili približno 5 ur. Na koči si lahko privoščite bolj udobno spanje ter zajtrk in večerjo, udobje pa plačate z daljšim dostopom.

Večina navedenih vrhov je po normalnih pristopih dostopna brez posebne tehnične opreme, zadostujejo dereze in cepin in pa seveda vsa potrebna oprema za ledeniško navezo. Z nekaterih vrhov bi se dalo tudi smučati. Na Pollux normalni pristop poteka po jugozahodnem grebenu, PD, III, od začetka smeri do vrha pa premagamo kakšnih 350 m višinske razlike, ključno skalno mesto pa je opremljeno z visečimi verigami za pomoč.

Zanimiv cilj je lahko tudi prečenje od Rocc-e Nere do zahodnega vrha Breithorna. Petkilometerska prečnica vodi preko petih uradnih vrhov nad 4000 m, začne se s snežnim pristopom, nato pa se srečamo tudi z mešanimi tereni, skalo do IV stopnje in s spusti po vrvi z urejenih sidrišč. V lepem dnevu je tura lahko lepo in ne preveč zahtevno alpsko prečenje.

Skratka lep cilj za vse, ki bi želeli spoznati pridobiti izkušnje nad 4000 metri. Pristopi so izvedljivi tudi za vikend: mi smo se iz Velenja odpeljali v petek po službi, prespali na avtocestnem počivališču pri Ivrei, odšli nato v soboto zjutraj na gondolo in se v nedeljo vrnili najprej v Cervinio, nato pa še domov. Veliko naporne vožnje, ampak se izplača! Bi prišel prav še kakšen dodaten prost dan za podaljšan vikend.

Stroški julij 2023:

Izhodišče: postaja Plateau Rosa, zadaj Matterhorn

Pet vrhov Breithorna: od leve zahodni, srednji in vzhodni vrh, Breithornzwillinge in Roccia Neara. Vršni greben zahodnega vrha in pogled s “cvilinga” proti vzhodnemu vrhu.

 

Normalni pristop na Roccia nera

Pollux z jugovzhodnim grebenom na desni. Ključni del grebena.

Castor

Bivak Rossi – Volante

 

Lahko pa se prespi tudi v šotoru 🙂

Jure Vrhovec