Delovna akcija na Okrešlju

Nekateri člani Šaleškega alpinističnega odseka smo preživeli aktiven vikend na Okrešlju, kjer smo združili delo in plezanje. V soboto, 8. 7., smo se zbrali okoli osme ure na obračališču v Logarski dolini, kjer je bilo že polno avtomobilov in ljudi. Robo, hrano, pijačo in nahrbtnike naložimo na »cicko« oz. žičnico ter se odpravimo na kočo, kjer nas že čakata Urban in njegov oče. Ko prispemo, se ob kavi dogovorimo, kdo bo poskrbel za kakšno opravilo. Skupaj smo priskrbeli drva, popravili zunanjo mizo, skopali luknjo za vodovodne cevi, očistili rezervoar ter počistili kočo. Po opravljenem delu pa še nekaj vrgli na žar 😊.

Z Nikom se popoldan odpraviva še v smer Avrikelj v Mrzli gori. Smer preplezava v slabih 2 urah ter za vrnitev pod vstop smeri narediva dva abzajla. Smer je mestoma krušljiva in naložena s kamenjem, drugače pa ponuja lepo plezarijo. Po smeri se vrneva na kočo, kjer naredimo plan za naslednji dan. Nik in jaz se odločiva za Igličevo smer. Tanja, Nina in Miha gredo v direktno smer v Mali Rinki,  Jure in Sara pa za Brano.

Naslednje jutro je ura 4:40, ko se Bisti prikaže na vhodu sobe ter naju z Nikom preseneti 😊. Sledi zajtrk in kava, potem pa krenemo proti vstopu smeri. Do vstopa smeri je še manjše snežišče, kjer si pomagamo s cepinom. Z Nikom smer plezava izmenično, Bisti pa je na lepi razgledni turi 😀 . Smer ponuja kvalitetno plezarijo in je dobro naklinana. V zgornjem delu se odločimo za malce težjo desno varianto čez plate, katero Nik kot prvi suvereno prepleza. V predzadnjem raztežaju se pridruži koroška naveza, zadnjega pa plezamo vsak po svoji strani. Na vrh priplezamo po slabih 5 urah in si na travici privoščimo zasluženo malico in razgled. Sledi še sestop čez Turski žleb in pa po stvari na kočo ter spust v dolino.

Piše Miha:
V nedeljo smo se s Tanjo in Nino odpravili plezat v Malo Rinko in sicer direktno smer, ki je po Frančkovo ocenjena s IV/III. Glede na to, da smo štartali iz naše bajte smo imeli pol ure krajši dostop kot sicer. Sam sem stopil malo hitreje, da preverim kako je s snežiščem pod smerjo, ki nam ni predstavljalo večjih težav saj se ga da lepo obiti po spodnjem delu. Smer je sicer dobro speljana in ponuja razgibano plezanje a je zelo naložena, hkrati pa tudi kvalitete skale ni za pohvaliti z izjemo kamina nekje sredi smeri. Klinov je v smeri sorazmerno malo zato je priporočljivo imeti s seboj najmanj en komplet. Glede na to, da je bilo potrebno vsa sidrišča izdelati na novo smo za smer porabili sorazmerno veliko časa a smo se na koncu uspešno prebili čeznjo. Skratka zanimiva smer z mešanimi občutki kjer sem končno spoznal kaj je prava Frančkova trojka.

Plezali smo:
Nik, Tilen: Avrikelj IV+, 150m
Nik, Tilen, Bisti: Igličeva smer V/IV+, 350m
Tanja, Nina, Miha: Direktna smer (Mala Rinka) IV/III, 350m

Skratka skupaj smo preživeli vikend poln aktivnosti, pustolovščin in prijetnega druženja v gorah.
Aja pa da ne pozabim, največja zahvala gre ženi Moniki za mojo udeležbo celotnega vikenda 😀

 

.  

Tilen Legnar