Direktna v Štajerski rinki

Nov teden, Jan spet kliče. Tokrat je izrazil željo za Direktno v Štajerski rinki. Jaz pa kot vedno odgovorim “Idemooo!”. Sobota 8.7.2023 se je izkazala za vrhunsko vreme, predobro da bi “kavč voluharil” doma na raztrgani zofi. Tako se ob 06:30 odpraviva iz parkirišča v Logarski na Okrešelj in naprej pod vstop v smer. Pod vstopom je še vedno kar konkretno snežišče, ki ga prečima s pomočjo kladiva in lednega klina(uporabna stvar!).

Ob 9.00 začneva uradno plezanje v smer. Strateško sem načrtoval cuge, da bi se seveda izognil čim več platam, ki jih ne maram, ker ne znam uporabljati nog ter da bi dobil čim več previsov, ker pač znam plezat samo na moč. Želja se mi je izpolnila, tako je tokrat začel s plezanjem Jan. Po vstopnih platah(V+), zajedi (V) ter rudarjenjem po žlebovih, preplezava pod previse, ki pa so žal vedno navzgravžno mokri. A skala se izkaže za slovenske razmere zelo dobra, oprimki dovolj veliki in čvrsti. Tako sledi dva cuga previsov, ki nama jih uspe splezati prosto. Prvi se pravzaprav izkaže za najtežji del smeri (ocenjen V+ v Miheliču, oba se strinjava, da bi bilo potrebno popraviti na VI). V drugem delu previsa pa sledi še krasna previsna prečka (VI-), ki ves čas “pije” in je bolje čimprej pohiteti in splezati iz nje in se nato držati smeri v levo. Velja omeniti, da je ves previsni del zelo “naklinan” in se glede varovanja res ni za pritoževati.

Sledi dva cuga lahkega ovinkarjenja (III), dokler ne prideš do izstopne zajede (v Miheliču V-, bi bilo potrebno popraviti na V+), v kateri se da krasno izvesti gimnastične vaje.

Zatem si praktično na strehi in sledi še zaključek, plezanje na glavo in sam vrh Štajerske rinke. Odločiva se za levo varianto, ki je nekoliko krajša in menda manj “naložena”. Po lahkem plezanju (II), prideva do štanta, kjer sledijo še trije cugi (previs IV in plate IV) do vrha smeri. Ta del je nekoliko slabše “naklinan” in je potrebna izdelava kakšnega dodatnega sidrišča.

Na vrhu malo malice, nato pa dolgočasen sestop čez turški žleb po jeklenici nazaj v dolino. Tradicionalno se izognem gostilni in grem nazaj v brlog spiti čokoladno mleko ter brati hribovske knjige. Ka pa češ, včasih paše!

Plezala: Jan Škorjanc in Matej Zatler (Izmenično plezanje)

Smer: Direktna v Štajerski rinki VI-(V+, A1)/V, 500m

Čas plezanja 6h

Čas ture 11h

 

 

Matej Zatler