Severozahodni raz v Vežici

Nov teden, nova smer. Tokrat severozahodni raz v Vežici. Iz planine Podvežak sva štartala v nedeljo 2.7.2023 ob 06:00, saj naju je skrbela potencialna slaba vremenska napoved, ki bi nama znala pokvariti vzpon. Do Korošice prideva čez 1.5h, ko začne rahlo deževati. Umakneva se pod streho, Jan spije kavo, jaz pa svoj “frutek”. Na srečo je samo rahlo orosilo in nebo se začne jasniti.

Čez 45 min sva pod smerjo, kjer se desno od velike lope začne vstop (dva klina v steni). Prvi raztežaj začnem jaz in kmalu najdem zapuščen frend v steni, ki bi bilo odlično darilo, a kaj ko ga še s svojimi minimalnimi dlanmi ne uspem potegniti ven. Kaj češ, bo pa služil za dobro stalno varovalo. Najtežji del smeri na vrhu prvega raztežaja, plošča in nato še previs (VI, A0) mi uspe preplezati prosto. Z Janom oceniva, da je ta ocena nekoliko pretirana. Nadaljuje Jan in v smeri najde krasno uporabljen umetni kolk, uporabljen kot klin! Kaj češ, če stvar drži pol drži. Opaziva da je kvaliteta skale zelo različna od cuga do cuga. Od podrtije, do zelo dobre. Običajno se izkaže, da se konci, ki bi jih najraje prijel, najbolj majejo, tako da previdno!

Po razu hitro napredujeva do izstopnega kamina, ki se izkaže za najlepši del smeri in je dobro “naklinan”. Velja pa omeniti, da je ocena v Miheličevi knjigi za ta kamin IV+, a oba oceniva, da je realno V+. Po treh urah sva na vrhu smeri. V smeri sva naredila dva dodatna sidrišča, da sva zmanjšala trenje in posledično pustila nove gorske sledi.

Po preplezani smeri, pa se je začel najtežji del cele ture-sestop. Ta traja skoraj štiri ure in zajema prečenje cele Vežice, Vršičev in iskanje prave sestopne poti med kotaljenjem po vseh štirih med borovci. Divje!! Po skupno devet urni turi prideva na izhodišče, ko začne močno deževati. Super tura!

Naveza: Matej Zatler in Jan Škorjanc (izmenično plezanje)
Smer: SZ raz V+/IV+, 220m
Čas plezanja: 3h

Čas ture: 9h30min

Matej Zatler