Rastočki Slap in Slap Palenk – ŠAO

Zadnji dan v tednu smo se Nik, Tilen, Jure in jaz odločili, da se odpravimo na raziskovanje slapov v Logarski dolini. V Logarsko dolino smo se pripeljali okoli osme ure in se odpravili pogledati kakšna je situacija pri slapu Palenk. Videli smo, da se proti slapu odpravlja veliko navez zato smo se odločili, da se odpravimo proti Rastočkemu slapu. Avto smo pustili pri izhodišču ter se opremljeni podali po travniku v gozd do začetka slapa.

Ko smo prispeli do slapa smo videli, da pred nami ni nikogar ter se takoj pripravili za plezanje. V prvi skok se je prvi podal Tilen, ki je prepreke prvega skoka opravil z odliko. Enako sta ponovila tudi Nik in Jure. Po prvem skoku smo se odpravili naprej po grapi, ki je bila polna otrjenega snega, ledu in nekaj padlih dreves. Prispeli smo do drugega skoka, ki ni predstavljal težav. Zopet nadaljujemo po grapi naprej. Ko smo prispeli do tretjega skoka smo videli, da zgornji del skoka predstavlja manjši detajl, ki spominja na krajši kamin. Na manjšo prepreko smo naleteli ravno v tem detajlu zaradi manjše dodelanosti ledu. Tilen je varno in zanesljivo zavaroval detajl, da smo ga varno preplezali.  Zopet sledi grapa in zadnji skok, ki je bil lepo zalit in je nudil pravo poslastico za na konec. Tako smo preplezali slap v slabih dveh urah in z nasmeškom na obrazu sestopili po gozdu nazaj do avta.

Pri avtu smo se odločili, da gremo vseeno pogledati še enkrat slap Palenk. Odločitev se je izkazala za odlično. Ko smo prišli do slapa so naveze, ki so zjutraj čakale pod slapom izginile in bili smo zopet sami pod slapom. Vzpon je bil odličen. Slap narejen za čisti užitek. Tako smo po dobrih 50 minutah osvojili vrh ter sestopili skozi gozd proti avtomobilu.

Naveze: Tilen in Jure P. Nik in Jure Š.

Preplezali: Rastočki slap, WI 4-, višina 160m

Slap Palenk, WI 3, višina 100m

 

Rastočki slap

Slap Palenk

Jure P v detajlu slapa.

Nik in Tilen v zadnjem skoku slapa

Tilen in Jure P v drugem skoku slapa

Jure Šilc