Ledno plezanje v Sappadi

Kot se za praznike spodobi, nas je tudi tokrat nekaj ŠAO članov mahnilo iskati dobre razmere za plezarijo v tujino. Želeli smo najti ugodne slape za ledno plezanje, kar nam je tudi uspelo.

V sredo, 8. 2. 2023, smo že med vožnjo do prenočišča naleteli na slap Le tre grazie, ki je deloval dovolj narejen za naše prve letošnje vbode cepinov in derez. Parkirali smo tik ob slapu in se spustili nižje po gozdu, kjer se značne prvi raztežaj. Slap je nudil dobro uvodno plezarijo, ki vmes poteka pod mostom, za katerim smo ponovno prišli do avta. Tam se začne še drugi raztežaj, kjer se en del slapa postavi bolj pokonci za nekaj metrov. Slap višje od teh dveh raztežajev ni bil narejen, zato smo sestopili po gozdu na desni strani. Tekom celotne smeri nas je grelo sonce, saj slap leži na južnem pobočju. Tanja in Jure sta se po prvem slapu odločila še za slap Diagonal, ostali pa smo šli raziskovati mesto.

Plezali smo Tanja Ramšak, Jure Vrhovec, Matej Blagus, Nik Matrinšek, Jure Premelč, Tilen Legnar in Monika Legnar

   

Ob večernem pivu smo se odločili, da naslednji dan pogledamo slap Specchio di Biancaneve, ki je nekoliko daljši. Ob »prijetnih« -14 stopinjah smo pristopili do vznožnja slapu, ki impresionira s svojo velikostjo in širino. Razmere za plezanje so bile zelo dobre, hkrati pa je slap ponujal konstantno težavnost in naklon okrog 60 stopinj. Žal nam ni uspelo priplezati do vrha, kjer se začne težavnost stopnjevati, saj je že zmanjkovalo dnevne svetlobe. Nazaj na začetek slapu smo prišli po treh abzajlih.

Za zadnji dan so si nekateri izbrali plezanje krajšega slapa na severnem pobočju, drugi pa so šli loviti sonce v slap na drugi strani doline. V vsakem primeru smo skupno sklenili, da se v Sappado še vrnemo, saj slapovi ponujajo pestro ledno plezanje različnih težavnosti. Mesto kot tako pa prav tako zaznamujejo čudoviti razgledi in odklop od vsakodnevnih skrbi.

  

Monika Legnar