Y grapa in Centrala grapa v Begunjščici

V sredo, 8.2.2023, smo se Tina, Miha in jaz odpravili plezati grape Begunjščice. V izhodišče smo prispeli malo po osmi uri in se odpravili do koče na Zelenici.

Pod do koče je bila dobro uhojena, saj se po njej vzpenja mnogo turnih smučarjev ter ostalih pohodnikov. Malo pred kočo zavijemo levo s poti in se zazremo v dolgo belo strmino, ki vodi do izhodišča za našo grapo. Pospravimo pohodne palice in jih nadomestimo s cepini ter se odpravimo proti začetku Y grape. Malo pred samim vhodom v grapo se je vreme iz lepega sončnega spremenilo v megleno in malo vetrovno. Y grapa je bila dobro utrjena ter brez problemom smo se povzpeli do razcepa, kjer smo izbrali nadaljevanje po desni strani grape. Sledil je še krajši vzpon do vrha grebena. Pot smo nadaljevali po grebenu, ki je bil obdan z meglo, do Velikega vrha (2060 m), ki je postregel z lepo ohladitvijo. Na vrhu smo naredili požirek toplega čaja ter se malo okrepčali.  Za sestop smo se odločili za Centralno oziroma osrednjo  grapo. Ta odločitev je bila odločna saj je grapa zelo uhojena. Veliko je interesa, tako turna smuka kot njeni vzponi in sestopi.

Po sestopu iz grape smo se odpravili nazaj proti koči na Zelenici. Še enkrat se zazremo v grape in se odpravimo proti avtomobilu. Celotno turo smo tako končali v malo manj kot štirih urah.

Člani: Tina K, Miha P, Jure Š.

  • Smer Y III / 30o – 50o 200 m
  • Centralna (osrednja) grapa III / 35o – 40o  200 m, v sestopu

    Tina in Miha opazujeta grape

    Na vrhu

    Miha v vzponu po Y grapi

Jure Šilc