SMER HUMAR – ŠKARJA

Pot naju zgodaj zjutraj z Juretom vodi do Kamniške Bistrice in naprej po makadamski cesti do Jermance. 

Od tu porabiva do JV stene Planjave pol drugo uro hoda. Plan je preplezati smer Humar – Škarja. Vstop v smer najdeva brez težav, nato sledi malica in zaženeva se v sive skale, ki se že svetlikajo v jutranjem soncu. 

Po prvem lažjem raztežaju (ll-lll) nadaljujeva desno po polici ob platki. Sledi malce zoprn spust v kotanjo žleba, kjer si urediva sidrišče. Nadaljujeva čez ozek kamin in naprej po široki gredi do manjšega previsa (V-). Jure hitro opravi z njim in nadaljuje desno po gredi do zajede, kjer se nahaja štant iz dveh klinov. Jaz nadaljujem v zajedo, ki ponudi odlično plezarijo(IV+). V njej so trije klini, prav pride tudi komplet metuljev. Definitivno najlepši del smeri.  Vrh zajede naju pričaka zopet široka greda. Po njej do konca na štant. Smer zaključiva po desni varianti, skozi krajšo zajedo, nato levo v podrt žleb in po njem na rob stene. 

Sestopiva desno čez trave do Srebrnega sedla in naprej do Jermance. Za sestop porabiva uro in pol. 

Smer nama je bila zelo všeč, saj ponudi različne tehnike plezanja. Od platk, kaminov, široki gred in polic ter zelo lepe zajede v petem cugu. Plezarijo zaključiva klasično v Zmajevi votlini ob Pivu in Hamburgerju.  

Plezala sva: 

Jure Premelč in Nik Martinšek (zapis)

Smer Humar – Škarja V-/IV, 270m

 

2. raztežaj – platka in potem sitno navzdol

 

zadaj Zeleniške špice

 

Najlepši raztežaj – zajeda

 

 

 

 

Široka greda in končna rama 

 

Desni izstop – zajeda

 

Jure Premelč