Ailefroide 2022 part 1

Z Saro in Nikom smo se dogovorili, da se za glavni dopust odpravimo v Francijo. Ker je pot dolga, smo se najprej odpeljali do Italjanske vzhodne obale v Finale Ligure. Namestili smo se v kampu Freeride outdor village. Plezalcev je v tem letnem času bolj malo, so pa večinoma gorski kolesarji. Bilo je res vroče, zato smo bolj malo plezali in se raje malo več namakali v bazenu s pogledom na okoliške stene. Plezališč je res veliko. Skala je odlična in vsekakor se bomo še vrnali v kakšnem drugem letnem času.

Po 2 dneh smo pot nadaljevali ob obali proti Francij kjer smo se za kratek čas ustavili tudi v kneževini Monaco. Opravili smo en krog po progi Formule 1 in si napasli oči na pregrešno dragih avtomobilih in jahtah… Ob sanjarneju pod o luksuznem življenju, smo pot nadaljevali proti severu do Verdona, kjer smo do večera spet prišli  v realnosti s šotorom v senci in pivom v roki. Po enem dnevu počivanja z malo hoje, panoramske vožnje in kopanja, smo se odpravili na naš končni cilj Ailefroide.

Presenetilo nas je da je kamp zelo poln in da temperature tudi tukaj niso nizke (30/13). Na srečo smo našli dober plac pod drevesi, kjer smo uredili oz “rezervirali” prostor še za ostalo ekipo, ki je prišla naslednje dni. Z Nikom sva za prvi dan ubrala eno lažjo smer, da se malce navadima na granit in hitro ugotovila, da lažje = gužva. Ob popoldanskem frikanju kjer sva Saro mučila v granitnih strehah sem bil pošteno utrujen verjetno bolj od sonca kot od plezanja, saj je celotna smer potekala na soncu. Za naslednji dan sva se odločila da je treba plezati težje smeri + dobro je če so v senci. Naslednji dve smer so bile točno takšne kot sva si zamislila težje brez gužve in večino v senci. Plate zajede prečke in kakšen previs. Skratka čisti užitek. Med tem so se nam pridružili še  Tanja in Jure ter Monika in Tilen in zvečer je padla ideja, da Tanja in Jure peljeta Saro v eno težjo smer, tako da je je tudi Sara iskusila malo resno plezanje v dolgi smeri.

Naš zadnj dan smo si sposodili crashpad in Sara je peljala dva Jureta med balvane, kjer smo ob navijanju ostalih plezalcev – gledalcev doživeli vsak svojo veselje v številnih poskusih in preplezanih balvanih.

Ob deževni napovedi smo se naslednji dan pod lepimi vtisi in še nepotešenimi vsemi željami odpravili lagano kuči. Ailefroide še pridemo.

Plezala:

Spit on Cup 5b+/5a, 200 m

Barre A  Babord  6a/b A0/5c, 200 m

Zig Zag  6a/5c, 250m

       

     

 

 

Jure Premelč