Evropsko prvenstvo München 2022

Mislim, da ste že vsi slišali nekaj o evropskem prvenstvu v športnem plezanju, ki je med 11. in 18. avgustom potekalo v Munich-u, če slučajno ne pa boste po prebranem hitro ugotovili, da se je tam pisala zgodovina.

Tekmovalci so se pomerili v štirih disciplinah – balvansko, težavnostno in hitrostno plezanje ter v novi kombinaciji balvanov in težavnosti, ki bo na naslednjih olimpijskih igrah, 2024 v Parizu. Slovenske barve je zastopalo 13 tekmovalcev pod okriljem selektorja Gorazda Hrena in trenerjema Domnom Švabom in Luko Fonda.

 

Prve velik uspehe so zabeležili že tretji dan, najprej naša Janja Garnbret s prvim mestom v težavnosti in dolgo čakajočim naslovom evropske prvakinje, ter Mia Krampl s 4. mestom Veselje pa je dopolnil še Jernej Kruder s končnim 6. mestom v balvanih. Uspehi so se nadaljevali tudi dan kasneje, ko si je Janja z odličnim plezanjem balvanov priborila še en naslov evropske prvakinje. Še isti večer pa je do novega naslova priplezal tudi Luka Potočar, ki je novi evropski podprvak v težavnosti. Sledila sta dva dni premora, nato pa še zadnja dneva tekmovanja, ki sta bila rezervirana za finale kombinacije balvanov in težavnosti. V finale so se uvrstili Janja Garnbret (1. mesto balvani, 1. mesto težavnost), Luka Potočar (14. mesto balvani, 2. mesto težavnost) in Mia Krampl (21. mesto balvani, 4. mesto težavnost).

V kombinaciji se je 8 finalistov, glede na rezultate v obeh disciplinah preteklih dni, pomerilo najprej v balvanih in za tem še v težavnosti. V sredo so bile na vrsti punce. Po prvem delu tekmovanja je, kot edina z vsemi preplezanimi balvani, Janja Garnbret zavzela prvo mesto. Mia Krampl je prav tako pokazala odlično plezanje in po balvanskem delu zasedla 3. mesto. Punci sta svoje sposobnosti dokazali tudi v težavnosti, kjer sta obe smer priplezali do vrha in si tako zagotovili prvo in drugo mesto v kombinaciji. Tako je Janja svojo zbirko dopolnila še s tretjim naslovom evropske prvakinje, tokrat v kombinaciji, Mia pa se je veselila naslova podprvakinje.

 

 

V četrtek pa so bili na vrsti fantje, kjer je nastopil Luka Potočar. Po balvanskem delu je Luka zasedal 7. mesto, z dobrim plezanjem smeri pa je tekmo zaključil na 5. mestu.

 

Tekmovanja so se poleg omenjenih udeležili še: Anže Peharc (balvani 12. mesto), Zan Sudar (balvani 23. mesto, težavnost 45. mesto), Gregor Vezonik (balvani 37. mesto, težavnost 35. mesto), Domen Škofic (težavnost 7. mesto), Milan Preskar (težavnost 21. mesto) ter dekleta: Vita Lukan (balvani 10. mesto, težavnost 12. mesto), Katja Debevec (balvani 12. mesto), Sara Čopar (težavnost 15. mesto), Lučka Rakovec (težavnost 22. mesto).

 

Z vsemi rezultati je Slovenija na koncu prvenstva zasedla 1. mesto med državami.

 

Iskrene čestitke vsem tekmovalcem ter ekipi, še posebej pa »našima dvema«. Janji za osvojene kar tri naslove evropske prvakinje. Še en izjemen dosežek v že tako, »zlati« karieri. Ter Gorazdu za vodstvo najuspešnejše reprezentance v Evropi.

 

Avtor fotografij: Jan Virt

 

Munich (GER), 11 August 2022: Garnbret Janja of Slovenia competes in the Lead qualification during the 2022 European Championships in Munich (GER).
© Jan Virt / IFSC

 

Klara Jovan