Jalovec: Hornova smer in SV raz

V nedeljo 31.7, sva z Jernejem – Bistijem plezala smer Severovzhodni raz v Jalovcu. Do Kegljišča sva plezala nenavezana, razen zadnja dva raztežaja, ko je meni postalo neprijetno. Celotno smer je nato Bisti plezal naprej. Potek smeri je logičen, detajli so kar dobro nabiti s klini, v lažjih raztežajih pa bodo zelo prav prišli metulji. Skala daje občutek krušljivosti. V zadnjem raztežaju je bil pred nekaj časa odlom, tako da ocena VI, ki je podana v Miheliču, ni več realna. Sedaj je VII. Bisti je detajl prosto splezal, meni pa na tem mestu brez pomoči zanke in lestvice (Hvala Bisti! ), nikakor ne bi uspelo priti čez. Iz izstopa do vrha so na ključnih mesti postavljeni možici. Celotna tura mi je, zaradi dolgega dostopa in še sestopa, pokončne skale in konstantne plezarije, kar dala vetra 😀 .
Jernej R. – Bisti in Nina Z.
plezala Severovzhodni raz Jalovca VII (V+, A0) / IV-V 400m

Naslednji dve navezi smo vstopili v tradicionalno Hornovo smer. Vstop je enak kot za zgoraj opisano smer do kegljišča, ki je nekakšno veliko položno melišče. Nekoliko prej na kegljišču smo zavili levo navzgor iz kegljišča in po enem raztežaju polic dosegli staro sidrišče. Sledila sta dva raztežaja prečenja v levo po udobnih policah do lope (odloma). Še eden raztežaj navzgor in v levo do sidrišča pod vstopom v zajedo – kamin. Ta vstop je tisti A0. Potem cel raztežaj po zajedi do zgornjega nekoliko previsnega dela, tam naravnost preko je ocenjeno V in v veliko lopo pod oknom. Tam je občutek kot da se lahki svet zapre, vendar po nekaj metrih nadaljevanja v lopo zagledaš na desni tisto velikansko okno. Skozenj gre tudi nenavezano in to je konec smeri. Sledi še iskanje vrha Jalovca po strehi najprej v desno, potem proti levi na melišče do zapore. Tam možici nakazujejo skoraj skrajno levo nad ozebnik in potem navzgor, 10 m plezanja in spet že malo naporno melišče na vrh. Na starih sidriščih so zanke za spust po vrvi. Večkratni obiskovalci prakticirajo morda tudi spust. Ker je pristop na vrh (1h) in sestop iz vrha Jalovca (3h) po markirani poti časovno zamuden. Glede na pogled na steno in zahteven pokončni profil med dostopom, med plezanjem Hornove smeri precej uživaš v iskanju polic, zgornji kamin ali zajeda pa dodata še tisti plezalni občutek v smeri. Izstop skozi veličastno okno je pa itak redek plezalni unikat.

Skratka na koncu vse naveze ugotavljamo da kakšnih 5 ur plezanja v smeri in 7 ur za dostop in sestop je nekako drugačna tura od tistih, kratek dostop/sestop in veliko plezanja v smeri. Matej Z. – tudi gorski tekač je pokazal kje imamo rezerve.

Jan Š. & Matej Z.

Domen P. & Matej B. (zapis)

plezali Hornova smer IV+(A0)/II-III, 400m

 

Tu gre zares

 

Police nad kegljiščem

 

A0 vstop v zgornjo zajedo

 

Veliko okno za izstop

 

Smer SV raz

 

Smer SV raz

 

Smer SV raz

 

Jalovec jih je ocenjeval

 

Detajl iz sestopa

Matej Blagus