PLEZALNI TABOR NA KOROŠICI

V julijskem vikendu, 16. in 17. 7. 2022,  je Jernej Radoja organiziral plezalni tabor za člane ŠAO na Korošici, kjer je lep razgled na vrhove, planote in zeleno pokrajino Kamniških in Savinjskih Alp. Ob pogorišču Kocbekovega doma je postavljeno zasilno zavetišče iz bivalnih kontejnerjev, kjer je bilo na voljo nekaj ležišč. Pot do zavetišča na Korošici smo začeli s parkirišča na planini Podvežak.

Na področju Korošice je veliko število sten, v katerih so urejene tako športno plezalne smeri za začetnike, kot dolge alpske smeri za izkušene plezalce. Smeri so vseh težavnostnih stopenj. Stene so od zasilnega zavetišča oddaljene od 5 do 20 min hoje. Spremenljive vremenske razmere so bile ugodne za plezanje.

V sobotnem popoldnevu so plezali v  navezi: Jernej Radoja, Nina Zidarn in Jure Premelč v Lučkem dedcu, Desna smer: VI/V, 130m.

Zvečer se je pridružil del članov ŠAO in sledil je prijeten klepet ob ognju, večerja, načrtovanje smeri iz plezalnega vodnička za naslednji dan in spanje. Po nedeljskem bujenju in zajtrku so se pridružili še ostali prijavljeni člani. Sledil je pregled plezalnih pripomočkov in zlaganje le-teh v nahrbtnike ter odhod v stene.

Plezali smo večraztežajne smeri v različnih navezah:

  1. Jernej Radoja in Miha Bizjak v Vežici, Spominska smer Draga Geršaka in Ceneta Grčarja: V+, 390m.
  2. Jure Vrhovec in Martin Glušič v Vežici, Severozahodni raz: V+/IV+, 220 m.
  3. Matej Blagus, Jure Premelč in Stanka Tominšek Kužnik v Vršičih, Smer mimo votline: IV/III, 100m in Lepa smer: IV/III, 130m.
  4. Tanja Ramšak, Nina Zidarn in Veronika Slemenšek v Vršičih, Lepa smer: IV/III, 130m in Preložnikova smer: V-/III-IV, 110m.
  5. Luka Domitrovič, Svjetlana Pejkunović in Vid Verdnik v Vršičih, Preložnikova smer: V-/III-IV, 110m in Smer mimo votline: IV/III, 100m.
  6. Miha Polh, Nik Martinšek in Monika Kulovic v Vršičih, Lukmanova smer: IV+/III, 130m in Smer mimo votline: IV/III, 100m.

Ob 17. uri smo se zbrale vse naveze pred kočo, kjer smo izmenjali izkušnje in opažanja. Sledilo je okusno  kosilo. Vsi plezalci smo se s prijetnimi vtisi, spomini in novimi plezalnimi izkušnjami vrnili v dolino po poti do jezera Vodotočnik in potem po neoznačeni poti pod Lastovcem mimo Lovske koče na Brežičih nazaj na parkirišče.

Sklenili smo, da plezalni tabori postanejo stalna praksa (potrebujemo samo še ustrezno usposobljene prostovoljce za organizacijo :), opomba urednika).

Stanka Tominšek Kužnik

 

Jure Vrhovec