Slap pod Belim stebrom

Po vplezavanju v ledenih trojkah Logarske in Vršiča je bil že skrajni čas za kaj malo bolj resnega, preden pomlad odnese led, zato se s Tanjo odločiva za nedeljsko turo do Slapa pod Belim stebrom v Logarski.

Od daleč izgleda slap lepo narejen, vandar pod njim srečava Marka, Marto in Samota, ki so ravno izstopili iz slapu. Opozorijo nas, da je pri plezanju počila sveča v drugem raztežaju, in da tam ni preveč pametno plezati, Samo priporoča prečko v desno in potem tam ven iz slapu. Če ti da nasvet takšna legenda, kot je Samo Supin, ga seveda tudi upoštevaš.

Tako začneva prvi raztežaj po levi, v sredi raztežaja so previsne gobe pošteno pokonci, vendar omogočajo dobre stope in tudi primerno varovanje. S prvega štanta ob sveči prečkava slap najprej za svečo, potem pa potegnem ven preko navpične prečke in tankega ledu kakšnih 5 ali 6 metrov desno od sveče. Sestopiva s pomočjo dveh abzajlov, štanta sta opremljena z rinkami in svedrovci. Dan zaključiva s pijačo, žganci in pasuljem na sončni terasi doma planincev. Super nedeljski izlet!

Jure Vrhovec