Teranova in Sinji slap na Jezerskem

Po dolgem določevanju datuma ter nekaj skupno pretečenih trailih, se z Andrejem Juvanom končno dogovoriva za zimsko plezarijo 12.2.2022. Andrej, ki že ima veliko izkušenj z zimskimi smermi ter slapovi me povabi na Jezersko. Cilj sta tako Teranova smer v Dolgem hrbtu ter Sinji slap, ki je nedaleč stran. Ob prihodu na Jezersko sva začela nekoliko nerodno, saj Andrej ugotovi da je pozabil rokavice jaz pa toplo pijačo. Na srečo sem imel jaz zraven tri pare rokavic in mu največje posodim jaz pa sem nekako zdržal z ledenim čajem. Da je čas hitreje minil in ker sva oba ljubitelja plezalne zgodovine, nama na poti pod smer materiala za pogovor ni zmanjkalo.

Ob 8.30 sva bila v začetku smeri. Andrej je plezal smer naprej, jaz sem plezal drugi. Prvi raztežaj brez problema. V drugem raztežaju vidim kako leti posojena rokavica po zraku in smeri navzdol. »Pa je šlo 100 evrov, a verjetno me bo pod smerjo počakala«, si mislim. V tretjem raztežaju pa mi že prileti kos ledu na nos. Zaslišijo se balkanske kletvice in prva kri iz nosu je tu. »Kaj mi je tega treba« pomislim. »Za pečjo bi ostal in jedel topel štrudel« pomislim, a kaj ko pogledam proti vrhovom in občutim, da je tukaj nekaj več. Na sidrišču se srečamo z navezo Angležev, ki so zdravniki in po hitri diagnostiki mi povejo, da ni hudega in da bom čez nekaj dni znova lep. Vse je spet dobro in nadaljujeva četrti raztežaj, kjer je »platka«, na kateri zaradi trenutnih razmer ni skoraj nič ledu. Andrej tako previdno napelje smer, saj je potrebno z derezami in cepini popraskati po suhi skali. Jaz sem se nekako držal roba in uporabil vso svojo dolžino, (ki je sicer ni veliko), da sem s cepini le dosegel preostanek ledu in se potegnil čez kritičen del smeri. Nato je sledil lažji vzpon po grapi do sidrišča. Za konec je še sledila izpostavljena prečka ter izhodišče iz smeri, kar nama ni predstavljala problema. Po 4h30min je smer osvojena. Tako se z nasmejanimi obrazi spustiva najprej do koče na Ledinah, kjer sledi malica ter debata o smeri.

Ker sva kondicijsko dobro pripravljena, vidiva da imava še dovolj moči in dobre volje, zato sestopiva po sestopni grapi, pobereva še izgubljeno rokavico, da Andreja ne bi preveč zeblo ter greva splezat še Sinji slap. Tu imava srečo, saj so naveze pred nama naredile dovolj lukenj s cepini v slapu in nama ni bilo potrebno izgubljati dosti moči z razbijanjem sicer trdega ledu. Vso delo so tako prevzele noge. Slap splezava v 1.5h, brez problema, a hrane in pijače je pa začelo zmanjkovati, saj sva bila na turi že 9 ur. Sledi sestop in povratek do avta, kjer si vzameva čas tudi za obvezno filozofiranje o smislu življenja in plezanju. Odlično izkoriščen dan za “gimnastiko, muziko in filozofijo”, kot pravijo v antični Grčiji.

Plezala sva: Andrej Juvan, Matej Zatler

Teranova smer (III/3, M, 80°/45°-60°, 350m)

Sinji slap (II/3, WI 85⁰/60⁰, 150m)

Matej Zatler