ŠAO Andi, 1. del

Alpinistična odprava ŠAO v Cordillero Blanco se je uspešno začela. Po prihodu v Huaraz smo opravili aklimatizacijsko turo do lagune Churup na približno 4.400 m, nakupili hrano, plin in baterije in se odpravili v bazni tabor v dolini Ishinca.

Po prihodu v bazo smo naslednji dan opravili še eno aklimatizacijsko turo v smeri jezer pod stenami Toclarajuja do višine približno 4.800 m. Naslednji dan smo se odpravili na Urus Este, 5.420 m. Vrh smo dosegli vsi člani odprave, Matija sam zaradi manjših zdravstvenih težav zadnji dan, ko smo šli iz baze.

Po dnevu počitka so se Peter, Matija, Nejc in Nik odpravili na Ishinco, 5.530 m. Uspešno so opravili prečenje gore in se še isti dan vrnili v bazo. Uroš je dan izkoristil za počitek pred poskusom vzpona na Toclaraju, Jure in Miha pa sta zaradi prebavnih težav ostala v taboru s Tanjo, ki je prijazno skrbela zanju.

Naslednji dan je bil predviden za počitek, vendar so se Peter, Matija, Nejc, Nik in Uroš zaradi slabe vremenske napovedi v prihodnjih dneh vseeno odpravili do kampa na moreni pod Toclarajujem (približno 5.000m), da bi ponoči poskusili z vzponom. Miha je bil že boljši in je pomagal nesti šotore.

Naslednji dan so se odpravili preko ledenika proti normalnemu pristopu na Toclaraju, 6.032m. Zaradi poslabšanja vremena in posledično zelo slabih razmer na gori so se še isti dan vrnili v bazo.

Isti dan se se Tanja, Jure in Miha povzpnejo na Ishinco po isti smeri, kot preostali člani odprave. V tem delu pogorja je bilo ta dan vreme še v redu.

V bazi smo nato ostali še en dan in se potem vrnili v Huaraz. O nadaljevanju odprave in zadregah z zdravjem in prtljago pa več v nadaljevanju.

Luka Domitrovič