Vetrne Police v ZR

Sicer 24. april povzroča že zelo pomladansko vreme v dolini. Zato je malo nepopularno še poskušat v zimskih smereh. Pa vendar sva šla preverit Raduho in popularne Vetrne police. Pomladanska otoplitev na višinah in zadnje dni pred soboto pod nič stopinj nad 1500m sta dajali namig za dobre razmere v smeri.

Po vrsti si sledi. Parkiranje pri Bukovniku in pot proti koči Grohat kopno do blatno, 10 min pred kočo prestop v jutranji pomrznjen sneg. Od koče proti zavarovani poti nekaj globokega snega, čez sedlo utrjeno splazeno iz grap.

Vstop v smer po ozkih drčah majhnih plazov ravno prav trdo da dereze niso povsem na konicah in cepin drži. Ugotavljava, po nekaj deset metrih, da je pomrznjen sneg odličen za napredovanje. Nadaljujeva v levo proti grebenu. Srednji del smeri dvigne naklonino. Tam se na dobesedno samo par korakih pojavi slabše predelan sipek sneg, vendar se za cepin najdejo zanesljive točke. Zadnja tretjina smeri spihana, uporabiva pomrznjene travne blazine, poseden sneg in golo skalo. Za finale se je nekje ob strani izogniti monumentalnim gospem opastem. Nagrada: sončna brezvetrna stran Raduhe.

Sestop v južnem snegu proti Durcam, prestop nazaj pod severno steno, kjer so razmere za turni smuk do koče odlične ta dan. Na koči dva smučarja že analizirata zavoje ob znanih okrepčilih, ki se jih tam dobi. Poveva jim kako je bilo na najini strani njihovega daljnogleda, ko so naju opazovali gor.

Vetrne police IV/II-III, pozimi 40-60 stopinj naklona 185m

Plezala v zimskih razmerah (ZR) Jure Premelč in Matej Blagus (zapis)

 

 

 

Matej Blagus