Spominska smer Marka Skorenjška

Na dopustu na Vršiču smo z letošnjima tečajnikoma Nikom in Tilnom v steni Kraj Sten preplezali Spominsko smer Marka Skorenjška (IV+/II,I, 300m). Smer izgleda bolj redko plezana, tule je nekaj naših vtisov.

Po vstopnih kompaktnih ploščah smo do kotla splezali v dveh raztežajih po 60 metrov, tu smo našli tri obstoječe kline. Iz kotla nato nisem pravočasno zavil desno na raz in smo tako splezali kakšnih 70 metrov predaleč v kotel in nato v veliko zajedo. Očitno nismo bili prvi, ki so napravili takšno napako :), saj smo v zajedi našli sidrišče za spust na treh klinih. Stari prepereli prusik sem zamenjal z novim, vsi skupaj pa smo se nato spustili nazaj v dno kotla in poiskali prehod na varovališče na razu.

Prehod iz kotla na raz in nato še kakšnih 10 metrov nad varovališčem je zelo krušljivih z naloženimi velikimi skalami, zato je tu potrebno pazljivo plezanje. Sledita dva raztežaja štiric kakšna dva metra levo od raza v nekakšnem zelo kompaktnem izpranem žlebu, v katerem je plezanje precej “musavo” po zaobljenih buhtljih in poševnih stopkih. Možnosti za nameščanje metuljev in zatičev so slabe, občasno se najde kakšna razpoka za klin. V dveh raztežajih smo našli en obstoječ klin, v drugem raztežaju štirice smo pustili en naš klin.

Po izstopu iz dveh težjih raztežajev smo kot manj izkušena naveza varovali še tri raztežaje po sicer lažjem, a krušljivem svetu, nato pa je sledilo še kakšnih 200 metrov izstopa iz smeri po travnati polici in ob gruščnatem žlebu. Za vzpon smo potrebovali 5 ur in pol vključno z spustom iz zajede in z izstopom.

Potek smeri:

Proti Smeri:

V smeri:Jure Vrhovec