Juševa, Vidova, Violinica

S Tanjo sva na Vršiču v začetku avgusta preplezala tri navrtane smeri v Jugovzhodni steni Nad Šitom glave, Juševo in Vidovo smer, ki ju je opremil Andrej Pečjak in Violinico, ki jo je opremil Tomo Česen.

Začela sva z Violinico, ki je po najinem mnenju najtežja od vseh treh smeri. Prvi in tretji raztežaj si zagotovo zaslužita oceno 6a (VI+), drugi in četrti raztežaj pa sta lažja. Predvsem v prvem raztežaju je potrebno poiskati najboljše kombinacije gibov in občasno zaviti nekoliko desno od linije svedrovcev.

Sledila je Juševa smer, v kateri sva imela to čast, da sva jo plezala skupaj z avtorjema smeri Andrejem in Jasno Pečjak. Dobila sva kup uporabnih informacij o smeri in izvedela marsikaj zanimivega, med drugim sta nama priporočila tudi Vidovo smer, ki sva jo splezala naslednji dan. Juševa smer je najlažja od teh treh smeri, sledi naravnim prehodom po zajedah in kaminih, vmes pa so lepe in varno navrtane plate.

Vidova smer ima zelo lep prvi raztežaj, za odtenek lažji od Violinice, je pa tudi varno, že kar športno navrtan. Ključni mesti sta prehod v levo sredi raztežaja in previs ob koncu, plezanje pa je izjemno lepo, po kompaktni plošči. Po prvem težjem, sledijo trije lažji raztežaji, ki nas po naravnih prehodih pripeljejo na rob stene.

Iz vseh treh smeri sva izstopila levo na pot, ki vodi na Vršič. Iz Juševe smeri moramo iti od zadnjega varovališča še kakšnih 80m desno navzgor, do prehoda med borovci in nato levo na pot z Nad Šitom glave na Vršič. Vse tri smeri so zelo lepe, so pa na soncu in poleti je tu lahko vroče, kadar nad Vršičem ni nobenih oblakov.

Violinica, 1. raztežaj:

Juševa:

Vidova:

 

Jure Vrhovec