Bela grapa – šaleška izstopna varianta

Po pregledu objav na socialnih omrežjih in po informacijah iz prve roke se je tudi Nejc odločil za poizkus vzpona po Beli grapi v severni steni Planjave in me povabil s sabo. Ob pripravi na turo naju je po pravici povedano kar malo skrbelo, kako nama bo šlo, tudi ocena in dolžina smeri sta kar konkretni (v vodničku Zimski vzponi: V/4, 1000 m, v vodničku Logarska 90°/45°/80°). Pravi alpski vzpon.

Kot se je pokazalo, v smeri s tehnično zahtevnostjo nisva imela večjih težav, je pa za smer treba biti kar vplezan, saj v večini raztežajev ni mogoče namestiti več kot enega ali dveh solidnih varoval, na varovališčih pa se najde tudi kakšen klin. Razmere so bile v strmem delu odlične (trd zmrznjen sneg), v zgornjem enostavnejšem delu pa je sneg slabše predelan in mestoma kložast, vendar zaradi manjše naklonine ni večjih težav.

Za dostop sva porabila kakšno uro, za vzpon 9 ur in pol, nato pa še 4 ure in pol za sestop mimo Koče na Klemenči jami in Nejc še pol ure do avta. Sestop bi lahko bil tudi hitrejši, vendar me je moral Nejc pošteno čakati, saj sem bil po vzponu popolnoma skurjen. Bo treba delat na kondiciji…

Jure Vrhovec