Meglene Šite

V nedeljo 1.7. sva se z Nejcem, precej spontano, odpravila plezat smer Herlec-Kočevar v severni steni Šit. To je bila moja prva prava, hribovska izkušnja.

Ob šestih zjutraj sva krenila s parkirišča v Planici in se kar pošteno zagnala po poti, ki vodi do Jalovca.

V megli, ki je bila gosta, da bi jo lahko z žlico jedel ni bilo težko zgrešiti stene in sva se kaj hitro znašla previsoko v smeri Jalovca, tako sva se malce spustila in zavila levo proti steni Šit, prišla do stene, ugotovila da tam ni vstopa v smer, ki jo želiva plezati, se še malce spustila spet zavila proti steni, spet zgrešila vstop, skoraj obupala, se še malce spustila zavila proti steni in našla podkev, ki je označevala vstop!

Pod steno sva na hitro pozajtrkovala in začela plezati. Po treh raztežajih se je megla že malce razkadila in skala osušila, razprostrl se je pogled na Ponce.

Ko sva prišla do malce lažjega sveta, sva obula čevlje in mislila, da bova v tem delu pridobila na času vendar je do kamina, ki je detajl smeri sledilo kakšnih pet ali šest polnih raztežajev naložene dvojke, kamenje pa je ves čas brneče letelo mimo ušes. Pod kaminom sva malce počila in iz sebe stisnila še nekaj skrite moči, ga premagala in z zagonom, ki ga je dalo vedenje da se bližava vrhu, preletela še zadnje raztežaje.

Na vrh sva prišla pozno, nekaj minut čez šesto popoldan. Vedela sva da naju čaka dolg in naporen sestop zato nisva tratila časa, hitro pospravila opremo, pojedla kar nama je ostalo in jo mahnila v dolino. Tu pa se je malce zapletlo, ker se je megla spet začela zbirat okoli vrhov, nisva našla izpostavljenega sestopa v Tamar in raje ubrala brezpotje po južni strani Šit, ki vodi v Trento.

Po dolgem boju s travami, balvani in borovci, sva navdušeno uzrla pot, ki vodi od zavetišča pod Špičkom do Vršiča, se priključila nanjo in s hitrim korakom ujela še zadnji napitek, ki so ga ta dan postregli v Tičarjevem domu.

 

Plezanje je bilo dolgotrajno vendar pristno in raznoliko, ves čas je vodil Nejc. Hribovska izkušnja je bila celovita!

Plezala: Jure P. in Nejc R.

Smer: Herlec-Kočevar (500m, V-)

Jure Popovič