KOZJEK

Po pripovedovanju Luka in Jureta na četrtkovem ferajnu o plezanju na Kozjeku smo si tudi me zaželele bolj ležerne sobote. Vremenska napoved je bila dokaj dobra in tako smo se v soboto zjutraj Tanja, Jessi in jaz odpravile proti Sotski.

Dostop do smeri je kratek in nezahteven po urejeni označeni gozdni poti, ki se kmalu odcepi levo do stene. Najprej smo plezale Smer Marandkanta, ki se začne na najnižjem delu stene na levi. Smer je dobro opremljena s klini in vsa varovališča so navrtana. Pri plezanju je potrebno nekoliko previdnosti, saj je skala nekoliko krušljiva, a spet ne preveč. Na vrhu smo sestopile desno  po poti v gozdu nazaj pod steno. Ker so smeri kratke smo se odločile še preplezati Staro in Novo smer. Obe sta bili enako dobro opremljeni kot prva. Sestop je tudi za te smeri po poti v gozdu okrog pod steno.

Smeri so lepe, kratke, ne pretežke in primerne za plezanje v bolj oblačnih ali jesenskih dnevih. Ni odveč tudi kakšna zaščita pred klopi saj smo jih vse še naslednji dan odstranjevale iz skritih mest na telesu.

Plezale smo: Tanja R., Jessi R., Svjetlana P.

Marandkanta V/VI, 130m

Stara smer VI/IV-V, 110

Nova smer VI/V, 110m

     

 

 

Svjetlana