Strogir in Dabarski Kukovi za prvi maj

Za prvi maj se je štiričlanska ekipa ŠAO odpravila plezat v Strogir in Dabarske Kukove. Naleteli smo na sončno in hladno vreme, še dodatno pa nas je hladila Burja, ki je pihala vse štiri dni. S Tanjo sva v treh plezalnih dneh preplezala šest dolgih smeri, Jernej in Julijan pa sta bila bolj pridna in hitra in sta v štirih dneh splezala kar enajst dolgih smeri.

Obe plezalni področji sta zelo lepi, stene so obrnjene na jug, skala pa je podobna Pakleniški, s tem, da je v Strogirju izredno ostra, v Dabarskih kukih pa malo manj in je tako bolj prijazna do prstov. Smeri so za dane ocene kar težke, tako da je fajn biti malo uplezan vsaj v plezališčih.

V Dabarskih kukih lahko prespimo v Planinskem domu Ravni Dabar, ki je prav pod stenami in poceni, ni pa nobene oskrbe, voda je deževnica iz rezervoarja, pripravljene hrane ni na voljo, lahko pa se uporabi kuhinja, wc je zunaj, ni elektrike in ni mobilnega signala, skratka skoraj robinzonska varianta. Malo dlje od sten je tudi kamp, nekateri pa prespijo kar v šotorih v okolici planinskega doma, kar pa v narodnem parku Velebit ni legalno in lahko plačate kazen. V noči z 29. na 30. april je bil dom poln planincev, ki so pili in peli pozno v noč, tako da smo to noč prespali v šotorih, naslednji dan je bil dom že manj zaseden, tako da sva s Tanjo prespala v domu, tretjo noč, s 1. na 2. maj pa nas je ostalo samo še nekaj Slovencev. Zadnji dan sta šla Jernej in Julijan splezat še eno smer, s Tanjo pa sva naredila po planinski poti triurni krog okoli kukov in si privoščila razgled na morje.

Plezali smo:
Tanja Ramšak
Jernej Radoja
Julijan Ezgeta
Jure Vrhovec

Smeri v Strogirju:
Šumska vila, 160 m, 6a+/5b-4a (Jernej, Julijan, Tanja, Jure)
Le Cicale, 150 m, 5b+ (Jernej, Julijan)
Don Raffae, 100 m, 6a/5a-4a (Jernej, Julijan, Tanja, Jure)

Smeri v Dabarskih kukih:
La figlia del Capitano, 185m, 5c/5a (Jernej, Julijan)
Ma Jo, 150 m, 6a+/6a-5c (Jernej, Julijan)
Via Manuela, 145 m, 6b,6a,A0/5b (Tanja, Jure)
Marcella, 95 m, 6a/5c (Jernej, Julijan, Tanja, Jure)
Singing in the rain, 145 m, 6a/5b+ – 5b (Jernej, Julijan)
La forza dell’ ignoranza, 105 m, 6b/5b (Jernej, Julijan)
Tempo vulcan, 120 m, 6a/5c-4a (Jernej, Julijan)
Altweibersommer, 120 m, 5c/5b-4b (Jernej, Julijan, Tanja, Jure)
Vamos a la plaja, 140 m, 6b+/5c-4b (Jernej, Julijan, Tanja, Jure A0)

 

 

Jure Vrhovec