Grapa med Ledinskim vrhom in Veliko Babo

V sezoni ko smo bolj na tankem z ledom, imamo na srečo več možnosti pri smereh. Tako izkoristimo Prešernovega Franceta dan in gremo pogledat razmere na Jezersko. Izbrali smo si Grapo med Ledinskim vrhom in Veliko Koroško Babo.

Na poti iz parkirišča na Jezerskem proti Veliki Babi vidimo, da so ledni slapovi žalostno zamrli, edino Teranova smer je še plezljiva. Tako gremo naprej mimo vstopa za Centralno smer. Tukaj sta na voljo dve varianti, levo mimo vstopa za Centralno smer ali desno mimo Ledinskega slapa. Odločimo se za desno varianto, kjer nas pričaka prvi skalni skok, ki ga preplezamo nenavezani. Nato se opremimo z cepini in derezami ter prečimo levo navzgor skozi nadležne borovce. Tukaj se obe varianti vstopa v grapo združita. Nato hitro in brez težav nadaljujemo po grapi. Razmere v grapi se izkažejo za vrhunske, sneg je izvrstno predelan in shojen. Pod vrhom smo imeli opravka s še enim skalnim skokom, ki je za prste obliznit škoda je le, ker ni daljši. Omeniti velja, da so nad skalnimi skoki  v grapi na voljo tudi urejena sidrišča.

Na vrhu grape sledi malica, nekaj krasnih razgledov ter planiranje prihodnjih tur. Sledi sestop mimo Ledinskega vrha proti koči na Ledinah.

Tura je bila super, razmere vrhunske, prav tako pa panoramski razgledi na Jezerske vršace. Ljudje Božji pejte v hribe, fino je!

 

Smer: Grapa v Veliki Babi III/II,70°/40°-60°, 700 m  (zimske razmere)

Plezali: Domen Potočnik, Jan Škorjanc, Matej Zatler (izmenično plezanje)

Čas plezanja: 2,5h

Čas ture in datum: 7h, 8.2.2024

Matej Zatler