Dvomljivka v Durcah

Lepo vreme nas v letu gospodovem 2024 znova prežene iz brloga v gore. Prvotni plan je bila sicer kakšna grapa v Lanežu. Ideje sproti padajo, kajti radi bi nekaj novega, nekaj svežega in ….. nekaj lovskega!

Na poti od Grohota proti Durcam vidimo, da grape niso kaj prida zalite in tako se odločimo, da si pobliže ogledamo razmere v Durcah ter ocenimo situacijo sproti.

Po lažjem vstopu na začetku se naklonina začne dvigovati ter povečuje število skalnih skokov. »Zubi« se tukaj modro zamisli in izjavi: »To mi pa ne deluje ravno kot grapa?!« Po razlagi, da smo pravzaprav v smeri, postane čudežno še bolj zagret.

Tukaj se navežemo, najdemo celo uporaben klin in izdelamo prvo sidrišče. Tako sledi približno raztežaj in pol kvalitetnega plezanja po sistemih žlebov, zajede in kamina. Same razmere so mešane- ščepec ledu, pest skale ter liter snega, tako da je treba biti pripravljen na vse.

Na vrhu smeri sledi hitra malica na toplem sončku, nato pa obiščemo še vrh Laneža. Tukaj ocenimo, da sestop po kateri izmed grap ni optimalen zaradi premalo snega. Tako obrnemo in sestopimo čez Durce.

Sama smer je prav simpatična in logično speljana, težavnost plezanja pa se stopnjuje od začetka proti koncu. Po turi pa obvezna regeneracija z vegi burgerjem in čokoladnim mlekom!

Smer: Dvomljivka v Durcah, M4 – III+, 40/II, 240 m (zimske razmere)

Plezali: Nik Martinšek, Miha Jevšenak, Matej Zatler (izmenično plezanje)

Čas plezanja: 2,5h

Čas ture in datum: 7h, 27.1.2024

Matej Zatler