BELA PIRAMIDA IN TSCHADOVA SMER V TURSKI GORI

V soboto sva se z Nejcem odpravila plezat v Tursko goro. Po dobri uri hoda do Okrešlja, nadaljujeva proti vstopu v Belo piramido.

Prvi poizkus po levi varianti se izkaže za prevelik zalogaj, saj zaradi novozapadlega snega cepini niso v veliko pomoč. Odločiva se da prvi skok obhodiva po desni strani. Višje v Beli piramidi niso razmere nič kaj boljše. Snega je vedno več in gaziva ga krepko čez kolena, korak naprej in dva nazaj. K sreči v naslednjem skoku najdeva nekaj trdega snega in brez težav popikava čezenj.

Nadaljujeva po Tschadovi smeri, kjer nama razmere nič kaj ne gredo na roko. Cepini drsijo po pršiču in vse je odvisno od nog. Višje, kjer se stena postavi bolj pokonci pa je k sreči sneg le malo bolj predelan, čeprav se nič kaj dosti ne zanašava na cepine. Z derezami močno brcama v sneg!

Višje tik pred prečko se naveževa in Nejc nadaljuje do prečke in čez njo. Spretno in hitro jo prepleza in višje tik pod vrhom Turske gore naredi T sidrišče in varuje še mene. Sneg je sipek, zato si pomagam z velikim podprijemom v previsni steni, da se prebijem čez najtežji del.

Zadnji raztežaj do vrha je lažji, zato se razveževa in v nekaj minutah osvojiva vrh stene. Tukaj si privoščiva zasluženo malico in topel čaj. Smeri sta bili zaradi novega snega naporni, ampak tudi polne novih izkušenj! Za obe smeri sva porabila 5 ur.

Zaradi megle s težavo najdeva pot do Turskega žleba po katerem sestopiva do Okrešlja.

Večer zaključiva pri Nini v Gornjem Gradu ob domači goveji “župi” in seveda zasluženem pivu!

Plezala sva: Nejc Radoja in Nik Martinšek

Bela piramida in Tschadova smer III+/II, 35° – 50° , 600m (višinski metri obeh smeri)

 

 

Nik Martinšek