Vzhodna v Rinki

Topla sobota 7.8.2021 je bila nalašč za plezanje v kopni skali. Nik Martinšek je podal idejo za vhodno smer v Mali Rinki ( IV/III, 350m). V navezi z Nikom sem bil jaz, poleg naju pa je bila še naveza Tilen in Monika Legnar, saj smo bili seveda takoj zagnani za predlagan vzpon.  Ker je smer kar dolga smo vedeli, da bo potreben zgodnji štart iz Mozirja ob 04:00. Jaz sem se ponudil za prevoz v Logarsko dolino in seveda tradicionalno zamudil, tokrat samo za 5 minut, tako da sem bil ekipi dolžen samo eno pijačo.

Po prevozu v Logarsko dolino, je sledil hiter vzpon do Okrešlja ter nato po Turškem žlebu do vstopa v smer. Čast za prvi raztežaj je imel Nik, nato je sledila še naveza Tilen-Monika. Prva dva raztežaja sta potekala brez večjih problemov, nato pa smo ugotovili da je skala precej krušljiva. Kljub temu, da smo podrli kar precej »materiala«, ni bilo škode na veselih plezalcih. Ko sem plezal tretji raztežaj sem se nehote zaplezal, saj je bil najbolj očiten potek smeri moker. Ni bilo lahko, vendar sem nekako zmogel čez detajl VI- stopnje. Po tem nepotrebnem »trpljenju« je sledil še uradni detajl smeri IV, ki ga je Nik suvereno preplezal, kljub mokri skali, prav tako Tilen in Monika.

Vreme se je pri zadnjih raztežajih začelo krhati, pojavil se je močnejši veter ter nekaj oblakov, no smo pa vsaj prihranili pri sončni kremi in porabi vode.  Zadnja dva raztežaja sta se nam nekoliko zavlekla saj se je nad nas spustila megla, kar nam je otežilo orientacijo ter iskanje že zabitih klinov.

Kljub temu smo vsi prispeli srečno na vrh po približno 5:30h plezanja. Na vrhu smo si privoščili zaslužen sendvič in frutabelo. Sama smer ni pretirano plezalno ali orientacijsko zahtevna, ki pa se je nekoliko otežila zaradi nenadnega poslabšanja vremena. Prav tako nam je povzročalo nekoliko skrbi krušljiva skala.

Po malici je sledil spust skozi Turški žleb in povratek proti Okrešlju. Tu smo naleteli še na Jureta Vrhoveca in Mateja Blagusa ter priskočili na pomoč pri nenačrtovanem »prestavljanju« peči v ŠAO kočo. Super dan; lepa smer pa še prostovoljno delo.

 

 

 

Matej Zatler