ŠKARJE – VZHODNA GRAPA

Sobota 6.00 Jure, Miha in jaz se odpeljemo proti Logarski dolini. Od Doma planincev odidemo okoli 7.15 proti Koči na Klemenči jami. Kočo dosežemo v eni uri in nadaljujemo proti Ojstrici in Škarjam. Med potjo kmalu zagledamo skupni vstop v Nemško in Vzhodno grapo. Do vstopa v grapo gazimo novo zapadli sneg.

Prvih 120 metrov splezamo nenavezani, grapa je dobro zalita in brez skalnih skokov. Nadaljujemo v prečko dolgo cca 30 metrov a se po nekaj metrih odločimo za varovanje. Navežemo se in nadaljujemo s plezanjem. Za sidrišča Jure poišče primerna mesta v kopni skali. Za vmesna varovanja ni bilo možnosti. Sneženje se okrepi, tu in tam se usuje manjši pršni plaz. Po dveh raztežajih se razvežemo in nadaljujemo do afiteatra. Tukaj smo imeli dve možnosti Nemška ali Vzhodna. Ker smo zaradi slabih razmer, porabili veliko časa se odločimo za Vzhodno grapo. Okoli 14 ure priplezamo na vrh. Pojemo zasluženo malico in nadaljujemo proti sedlu Škarje.

Pri sestopu iz Škarij, nas preseneti navpičen sneg. Prijetno je bilo popikati, čeprav samo nekaj metrov in še to navzdol. Sneženje se je še okrepilo. Zaradi slabe vidljivosti smo imeli težave pri iskanju poti pri sestopu iz Škarij. Kmalu najdemo pravo smer in sestopimo do Koče na Klemenči jami. Pospravimo opremo in odidemo v dolino. Zaradi slabih razmer smo za celotno turo porabili slabih 10 ur. Kljub slabšemu vremenu, odlično izkoriščena sobota v dobri družbi.

Plezali smo:

Jure Vrhovec

Miha Polh

Nik Martinšek

ŠKARJE severna stena, Vzhodna grapa III, 30-40° 400m

Nik Martinšek