VRTAČA NAD ZELENICO – VZHODNI Y ŽLEB

Po novoletne izvršitve zaobljub smo nadaljevali 2.1.2020 z destinacijo Ljubelj, Zelnica, Vrtača. Nad Zelenico sta dve Y grapi. Ena, bolj popularna, je na Begunjščico. Druga Y grapa ali žleb gre na vrh Vrtače (2181m). Zaradi napovedane otoplitve smo zastavili v svitu od parkirišča na Ljubelju do koče na Zelenici. Od koče po markirani poti za Vrtačo po kakšne pol ure desno odcepimo (možic) v dolino Suho ruševje. Pot po dolini se rahlo vzpenja in pripelje pod vzhodno pobočje Vrtače na levi. Smer v pobočje je po le malo zasneženem melišču, zato je možnost proženja kamenja.

Opremljeni s čelado, cepini in derezami nadaljujemo v široki grapi – žlebu. Nekje na sredini vzpona ponuja več prehodov, izrazita sta dva, zato Y. V desni krak je diagonalno prečenje in je za kakšno stopnjo zahtevnejši od levega, ki se ponuja že na pogled proti vrhu. Nadaljujemo po levem, kjer se tudi naklonina nekoliko stopnjuje in konča po kakšnih 60 m na ozkem sedelcu, dovolj udobnem za oddih na ponovnem soncu po senčni grapi. Tam smo imeli bližnje srečanje s TAM Maribor. Od tod je še nekaj nezahtevnega vzpona po grebenu po vseh štirih je pa na vse strani prepadno. Ko se greben poravna v horizontalo (dober trening za Triglav), malo zakroži in se naša skupina zbere v zavetju 20 m pod vrhom. Na rahlo vetrovnem vrhu zberemo še zadnje fotografske dokaze in sestopimo po žlebu na južno stran.

Razmere na senčni strani v grapi so bile odlične. Primerno trdo da je občutek na derezah in cepinu uživaški. Medtem ko se pri sestopu na obsijano južno stran zaradi otoplitve kaže drug obraz gore. Kmalu prispemo nižje do svežih širokih plazovin južnega snega. Ravno prav, ko prispemo na markirano pot pa snega že praktično ni in veliko oblačil v nahrbtniku. Sledila je krajša analiza na koči na Zelenici in spust do parkirišča. Smuči je bilo najpametneje pustiti doma, ker Zelenica je še zelena, tudi daleč gor v severno stran Begunjščice smuka ni možna. Dokler konstantno vreme drži zapis zdrži, potem…

Vrtača vzhodni žleb Y, višinska razlika Ljubelj – Vrtača 1125m, čas obhoda 5,5h

Prisotni: Tanja, Nina, Alja, Jure, Luka, Domen, Matej (zapisal)

Matej Blagus