KUKOVA ŠPICA

Kar nekaj članov se nas je v nedeljo nabralo za vzpon na Kukovo špico. Parkirali smo pri slapu Peričnik in se po cesti peš podali še par sto metrov više, kjer se desno od ceste prične pot na Kukovo špico. Pri slapu smo parkirali, saj je bil tukaj znak, da je cesta naprej zaprta.

   

Največ vetra smo bili deležni ravno na parkirnem prostoru, višje gori ni pihalo,  nekaj malega še na sedlu Gulce in na samem vrhu. Najprej nas je pot peljala čez gozd, koraki po šelestenju jesenskega listja in temperatura zraka 5 stopinj,  niso nič kazali, da je v hribih prava zima sicer z malo manj snega a s pravimi zimskimi temperaturami. Sneg se začne nekje na višini 1500m, ko stopimo na prečno pot Poldov rovt-Vtaško sleme. Po poti nadaljujemo malo v levo in ko opazimo možica zapustimo stezo in se podamo desno gor v nekakšno grapo.

   

Tukaj palice zamenjamo za dereze in cepin, sneg je dobro predelan. Preplezamo skalni skok in nadaljujemo proti sedlu Gulce. Od sedla še slabe pol ure do vrha. Na vršnem delu  je snega malo, a ravno toliko, da je večina skal prekritih.  Pri sestopu smo dereze sezuli malo nižje, po prečenju hudourniških plazov Mali in Veliki Črlovec, saj je bila pot kljub malo snega zelo pomrznjena in nevarna za zdrs. Turo smo zaključili malo po 15 uri.

   

 

Sopihajoče: Nina, Svjetlana, Alja, Tanja,

Sopihajoči: Jure V., Jure P., Bisti, Julijan, Sašo, Domen.

Tanja Ramšak

Tanja Ramšak