Janja Garnbret športnica leta 2018

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) je danes v Cankarjevem domu na 51. prireditvi Športnik leta, za najboljšo slovensko športnico leta 2018 izglasovalo Janjo Garnbret.

V ženski konkurenci je Janja Garnbret (276 glasov) prehitela judoistko Tino Trstenjak (217), medtem ko je bila tretja teniška igralka Kaja Juvan (40). 19-letna Janja je tako postala prva športna plezalka, ki je prejela ta laskavi naziv. S svojimi predstavami v zadnjih letih si ga je več kot zaslužila. Korošica je v letošnji sezoni znala unovčiti svoj izjemen talent, ki ga je kazala že v otroških leti, kar se je kazalo tudi pri rezultatih.


Poleg priznanja za naj športnico leta 2018, je Janja prejela tudi veliko statuo Olimpijskega komiteja Slovenije za uspehe na svetovnem prvenstvu. Foto: Sandi Fišer

Športnoplezalni uspehi, ki ji lahko zavidajo vsi športni plezalci in plezalke

V letošnjem letu je Janja postala prva in s tem tudi edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. Po zlati medalji v težavnosti iz Pariza 2016, ji je uspelo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku osvojiti še zlato v balvanih – edini naslov, ki ji je še manjkal. S tem izjemnim uspehom, se je Janja zapisala v zgodovino kot prva plezalka, ki ji je uspel ta izjemen »dvojček«. A to ji ni bilo dovolj … Kot prva športna plezalka je zmagala v novi disciplini, olimpijski kombinaciji, o kateri smo že govorili, ter kot najmlajša tekmovalka v zgodovini še prva s trojčkom zlatih kolajn v vseh treh disciplinah. Že tretje leto zapored je skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju (4 zmage in 2x drugo mesto) in kombinaciji. Zaradi mature je letos nastopila v svetovnem pokalu v balvanskem plezanju le na treh tekmah (2 zmagi in 1x drugo mesto), kar je bilo dovolj za četrto mesto v skupnem seštevku.

Novo ime v moški konkurenci in za ekipo leta

Za športnika leta 2018 je bil izbran prav tako najstnik, 19-letni Luka Dončič (260), ki v letošnjem letu navdušuje s svojimi predstavami z ekipo Dallas Mavericks v NBA ligi. Drugi je bil Primož Roglič (163) in na tretji Jakov Fak (116). Najboljša ekipa leta pa je po izboru DŠNS jadralna posadka v razredu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol. Najbolj obetavna mlada športna osebnost leta je Tadej Pogačar (kolesarjenje).

Skupina SIJ priskrbela priznanja

Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla. Jeklena skulptura Plamenica se podeljuje trem najboljšim športnikom in športnicam, najboljši ekipi leta in najboljšemu športniku invalidu leta. Priznanje simbolizira jekleno voljo, potrebno, da se po vijugavi in zahtevni poti, ki se postopoma oži, športnik povzpne do vrha in zmagoslavja, kar simbolizira plamen.

vir: www.friko.si


Janja, iskrene čestitke v imenu Šaleškega alpinističnega odseka!