Obir, široki žleb

Tokrat smo se Tom, Tanja in Jure odpravili s turnimi smučmi na Obir po širokem žlebu (Breite Rinne) od od severozahoda. Vremenska napoved je bila bila dobra, temperature par stopinj pod ničlo, nevarnost snežnih plazov po lawine.at 2. stopnje brez posebnih opozoril, skaratka pogoji za razumno varno turo izpolnjeni. Z Bergefexa smo si naložili GPS sled in se odpeljali v Avstrijo. Snežni prerez je pokazal rahlo predelani kompaktni pršič na trdi podlagi, lepo povezan brez izrazitih šibkih plasti, tako da je bilo  smučanje varno.

Tura je bila izredno lepa. Skupaj nekaj čez 1300 m višinske razlike, od tega približno 1100 m po strmem pršiču, ki je bil mestoma že malo predelan in težji za smučanje. Spodaj krajši odsek po gozdnih cestah, na vrhu pa po vršnem grebenu Obirja. Na vrhu je pihalo, smučanje pa je bilo pravi užitek.

Tura ni ravno za začetnike, saj velik del ture presmučano po strmem in širokem žlebu, kjer je naklonina podobna, kot v spodnjem delu Turskega žleba. Na severovzhodni strani gore je še en žleb, Gipfelrinne, ki je še malo strmejši in ožji, če bo v tej zimi še priložnost ga gremo zagotovo preplezat in če bodo razmere primerne tudi presmučat.

 

 

Jure Vrhovec