Novim izkušnjam in znanju naproti – AŠ 2017

Skoraj leto je naokoli odkar so letošnji tečajniki pričeli z obiskovanjem alpinistične šole in športnoplezalnega tečaja ŠAO Velenje. Oprema, vozli, manevri, plezanje ter vse ostalo kar sodi v gore je tudi tokrat bilo v košarici nabiranja znanja. Družili smo se večinoma ob petkih, pa tudi kdaj za vikende ali celo med tednom. Ponavljali, obnavljali in utrjevali smo tista znanja, ki so temelj in pravzaprav osnova za kakršno koli varno udejstvovanje v tem našem zanimivem športu, ki sliši na ime alpinizem, plezanje.

Šolski tabori kot so spomladanska Paklenica, plezalni vikend v Rovinju, zimska tehnika v Julijcih, za nekatere tudi začetni alpinistični tečaj na Kamniškem sedlu, pa plezanje prvih alpinističnih smeri, dogodki, ki bodo verjetno marsikomu pustili trajen pečat in ostali v posebno prijetnem spominu. Sedaj, po letu dni guljenja šolskih klopi, pardon vrvi, smo sredi decembra prišli do tistega stresnega, pardon srečnega dogodka, ki za tečajnike pomeni nekakšno mini prelomnico in je vsesplošno poznan kot finale prvega leta izobraževanja.

Če smo bili med letom inštruktorji polni znanja, imeli odgovore na vsa mogoča vprašanja in dileme, bili uslužni in nadvse prijazni, smo se preteklo nedeljo v zaključnem štrikanju tečajnikov odklopili, bili radovedni koliko so bili v preteklem letu oni pridni in se pustili njim učiti. Verjamem, da je bilo finalno dejanje za njih morda z nekoliko povišanim pritiskom, vendar mimo te točke ne gre če želimo biti stari plezalci, ne samo dobri plezalci. Pravzaprav se sedaj, ko so osnove alpinistike obdelane šele začne tisto bolj obširno in zaresno, a tudi (naj)bolj zanimivo učenje in nabiranje izkušenj ter kilometrine skozi pripravniške aktivnosti in druženja s člani odseka.

Čestitke vsem tečajnicam in tečajnikom, ki so dosegli prvo od stopničk na svoji poti do samostojnosti v alpinizmu z željo, naj bo zbrano znanje motivacija in trdna podlaga za uspešno nadaljevanje procesov gorniškega izobraževanja.

Mijo Kovačevič – Mičo

 

   

Mijo Kovačevič