Grossglockner – Veliki klek

Z Janom sva že nekaj časa imela željo, ki se je imenovala Grossglockner. Pred časom sva to na ferajnu izpostavila in bilo je kar nekaj kandidatov, ki so imeli podobne ambicije. Ko je na taboru v Rovinju padel datum ture, nas je kar malo stisilo v srcu. Tako hitro? Ali smo pripravljeni? …

Vremenska napoved ni bila najbolj obetavna in je nakako izgledalo da ne bo nič s tem vikendom. Po eni strain nam je skoraj pasalo, da pridobimo še kakšen teden za priprave, pa vendar v četerket pride SMS. Vremenska napoved ni idealna ampak gremo.

V petek pozno popoldan, smo se odpeljali malo naprej od vasi Kals am Grossglockner do koče Neues Lucknerhaus na 1918m (cca 4 ure iz Velenja). Tukaj smo parkirali, kratko zaspali in že je začel padati dež. Po glavi so se pletli dvomi. Ali bo vreme ali ne? Julijan nas je zbudil ob 2 zjutraj in ob 3:00 smo štartali. Kmalu je začel padati dež. Sem si rekel; do prve koče bo že potem pa bomo videli. Ob 4:00 sva z Janom že vstopila v Studl-Hütte 2802m. Julijan in Bisti sta ravno odpravljala proti grebenu Studlgrad. Ker je vreme še naprej bilo muhasto, smo se Tanja, Jure Jan in jaz dogovorili, da je najboljša varianta po normalni poti. Počakali smo da je nehalo deževati in odrinili proti koči Erzherzog-Johann-Hutte 3454m. Čez 2 uri smo že malicali in čakali. Vreme se je izboljšalo in hitro smo se odpravili po ledeniku na mali Grossglockner, kjer smo srečali naša junaka iz smeri studlgrad. Razmere na ledeniku in grebenu so bile odlične, tako da smo hitro napredovali in nekaj čez deseto uro veselo pozirali ob križu na vrhu. Grossglocner je naš! Sledil je sestop po isti poti v dolino. Sestop je trajal cca 4 h.

Julijan, Bisti: smer Studelgrad – smer 4 na skici

Tanja, Jure, Jan, Jure (Bazo): Normalweg – smer 1 na skici

 

 


 

Jure Premelč