Haute Route

Visoka pot (Haute Route), ena najbolj znamenitih večdnevnih turnih prečenj, ki povezuje dve največji alpinistično smučarski središči v Evropi, Chamonix in Zermatt, tudi sveti gral turnih smučarjev, je potrdila svoj sloves.

Pretekli teden smo izvedli 6 dnevno prečenje, vreme nam je služilo optiimalno, oprema je opravila svojo nalogo, zdravje in kondicija nista popustila. Organizacijo in vodenje ekipe šestih je prevzel Peter Jeromel Perc, IFMGA gorski vodnik.

Prvi dan je bil namenjen za transfer do Chama, nastanitev v udobnem hotelu in večer za sproščen ogled mesta, zadnje pakiranje in planiranje tedna visoko na ledenikih.

Naslednjih pet nočitev je bilo v kočah Argentiere (FR), Trient, Prafleuri, Dix in Vignettes (CH), vmes pa šest dnevno prečenje na smučeh ali derezah. Tretji dan visoka pot preči dolino, v Verbieru smo to izkoristili za dopolnitev zalog malice in pa dobro kavo. Ritem dni od koče do koče je bil vsak dan enak, zgodnje vstajanje in zgodnje spanje. Koče so prijetne, večerje dobre in obilne, zajtrk sicer malo špartanski. Nekatere koče imajo tekočo vodo, nekatere ne, Trient pa celo tuš na žetone. Signal in WiFi je tudi redkost, zato smo se pa bolj intenzivno družili v prostem času 😊

Visoka pot preči ledenike in poteka na višini med 2500 in 3700 metri, dnevna doza aktivnosti je bila približno 1000 višincev vzpona in 1000 spusta na 15 km dolžine, kar ni ekstremno, ritem pa umirjen, da ne zmanjka energije tudi za naslednji dan. Večinoma s smučmi na nogah, nekaj strmejših odsekov s cepinom in derezami, enkrat v ledeniški navezi in enkrat s spustom po vrvi. Skupaj 82 km dolžine in 7200m vzpona.

Zadnji dan se je vreme resno poslabšalo, močan veter s sneženjem in slaba vidljivost so planirano prečenje od koče Vignettes do Zermatta skrajšali na spust v najbližjo dolino Arolla. Transfer do kombija z javnim prevozom in isti dan domov.

Kljub skrajšani zadnji etapi je Visoka pot navdušila vse. Najvišje smo prečili vrhove Pigne d’Arolla 3787m, Pointe d’Orny 3271m in Rosablanche 3336m, vmes še sedla pod Aiguille des Grand Montets 3230m, Col du Chardonnet 3312m, Fenetre de Saleina 3261m, Col des Ecandies 2793m, Col de la Chaux 2940m, Col de Momin 3015m, Col des Roux 2780m in Col des Vignettes 3176m.

Za izjemne razglede se je treba seveda potrudit, ampak ni lepšega ko velika želja postane super izkušnja in res lep spomin😊

Percu pa še tukaj zahvala za brezhibno izvedbo, super team spirit in izkušnje!

Slike in tekst: Tom

Tom Krašovec