Zimski vikend na Planinskem domu na Zelenici

Na precej toplo zimsko jutro, smo se tečajniki alpinistične šole ŠAO in inštruktorji, iz Velenja odpravili proti Ljubelju.

Ob prihodu na Ljubelj, smo najprej preverili delovanje naših žoln in se nato podali na pot proti koči na Zelenici. Ko smo prišli na snežno podlago, smo si najprej nataknili dereze. Nekateri smo prvič hodili z derezami, zato smo naredili nekaj krogov in se urili v hoji. Nato pa je sledila vaja, kako reagirati v primeru zdrsa. Z vajo smo dobili občutek, kakšen položaj moramo v najkrajšem času pridobiti, da bo zaustavljanje učinkovito.

Ob naslednjem postanku smo izvedli štiri delavnice. Inštruktorji so nam pokazali, kako naredimo sidrišča v snegu, kako izkopljemo in se spuščamo na snežno gobo. Zelo uporabna pa je bila delavnica, kjer smo iskali zasutega v plazu, z žolno, ga sondirali in skupinsko odkopali. Na delavnicah smo se seznanili tudi z različnimi metodami za test trdnosti snežne podlage.

Imeli smo zanimive snežne razmere, a smo kljub mokremu snegu vztrajno izvedli vse vaje, ter se nato odpravili na zasluženo podkrepitev, v kočo na Zelenici. Po večerji je sledila analiza, kjer so nas inštruktorji opozorili na morebitne napake pri izvajanju manevrov, ki smo jih spoznali. Po prijetnem večeru v koči, smo zjutraj pojedli zajtrk, ter načrtovali pot na Begunjščico.

Tudi drugi dan nam je vreme malo ponagajalo, saj je bilo kar vetrovno. Zopet smo se pripravili na pot, si prižgali žolne in odšli po centralni grapi našemu cilju naproti. Ko smo prišli do malo trše snežne podlage, smo si nadeli dereze in se povzpeli po Centralni grapi na vrh prelepe bele Begunjščice, ki pa nam ni nudila razgleda, le močan veter, ki nas je kar hitro ponesel nazaj proti dolini.
Ob povratku v dolino, smo se okrepčali na koči in se vrnili do avtomobilov.

Tako smo se vračali proti domu, izpopolnjeni z novim znanjem o hoji v snežnih razmerah, polni energije od obiska gora in med sabo še bolj povezani.

Besedilo: Patricia Sovič
Fotografije: udeleženci alpinistične šole

 

   

  

  

Jure Vrhovec