Orhideja v Mrzli gori

Pozno v jeseni in menda na zadnjo toplo soboto v letu, se z Miranom odpraviva v Logarsko dolino. Cilj so Frenkove plošče. Ob 10.30h, se pripeljeva v Logarsko dolino, da se živo srebro lepo dvigne na skali. Urno do Okrešlja in nato proti Savinjskemu sedlu. Ko zagledam Frenkove plošče, me te tako pritegnejo, da zgrešim dostop in tako po lovsko poplezava kar čez prvi žleb, ki ga vidim levo od amfiteatra. Ta se izkaže za plezanje II-III stopnje. »Ups!« Ampak paše, da se fino zagreješ.

Ob 12h tako vstopiva v smer Orhideja, skala pa je prav poletno ogreta! Greh bi bil, če nebi izkoristila dneva.

Frenkovo plošče se izkažejo za kombinacijo našega hribovskega plezanje in »pakleniških radiatorjev«, le da so manj ostre. Po vstopni zajedi, ki je kar pokončna, sledi dva polna raztežaja treninga mečnih mišic po »radiatorjih«. Najbolje je kar po lovsko »ucvreti« čez njih do izstopnega kamina. Ta se izkaže bolj za lopo, sam detajl pa je previs, ki že meji na V stopnjo in sva ga splezala na »horuk«.

Sestop se izkaže za nekoliko daljšega, kot ga opisuje Mihelič, saj te čaka še kakšnih 100Vm vrtnarjenja po brezpotju, da se priključiš markirani poti, nato pa se sestopi nazaj proti Okrešlju.

Velja omeniti, da so sidrišča urejena, prav tako je skala zelo kompaktna, žal pa je v ploščah zelo malo možnosti za nameščanje varoval.

Frenkove plošče so se tako izkazale za izvrstno izkoriščeno jesensko plezanje, ki jih zagotovo še obiščemo.

Smer: Orhideja v Mrzli gori(Frenkove plošče), IV/III-IV, 160m

Plezala: Miran Belle, Matej Zatler (izmenično plezanje)

Čas plezanja: 2h

Čas ture in datum:7h, 14.10.2023

Matej Zatler