Kratkohlača v Planjavi

Prvi vikend v oktobru z Andrejem izkoristiva za plezanje v Planjavi. »Možakarja« mi tokrat celo uspe prepričati, da napadeva smer, ki jo sam predlagam- Kratkohlača. Ko prideva v Kamniško Bistrico je Planjava žal v megli, kar je tukaj kar standardno.

Po 1.45h dostopa iz Jermance prideva pod smer. “Juvi” je sproti pobral še gorsko lisico in tako meni prepustil vodenje smeri v celoti, sam pa lepo zadaj turistično užival. “Ti barabin, ti!”

Vstop v smer je žleb IV stopnje, skala pa je bila povsem suha. Odlično! Drugi raztežaj je v celoti poln vrtnarjenja po gredah in je najslabši del cele smeri. »Fuj!« Po gredi prideš do stene, kjer se »plezarija« zares začne. Tukaj je potrebno biti pozoren, saj ima smer na voljo višje na desni tudi težjo varianto smeri v katero sem sprva nameraval vstopiti. »Juvi« me popravi kot se spodobi in me preusmeri v osnovno varianto. Nato pa sledi res super plezanje po sistemih žlebov in zajed, ki se zaključi z diagonalnim kaminom V stopnje. Tukaj pomaga če je plezalec »minimalen«, kar na srečo sem, saj ni veliko prostora za gibanje. Sledi še kratko plezanje IV stopnje na greben ter nato nadležno iskanje okna skozi katerega izstopimo iz smeri. Žal nam je megla povzročala nekoliko preglavic pri iskanju planinske poti in smo nekaj časa krožili kot Super Mario v labirintu. Na koncu le najdemo markacije in sestopimo do planinske koče na Kamniškem sedlu, kjer je sledila analiza. Sestop pa je seveda bil »smukaški«- po melišču nazaj na Jermanco in povratek v dolino.

Skala je večino smeri, z izjemo grede izvrstna, kar me je res presenetilo. Smer vsekakor priporočam nadobudnim plezalcem. Prav tako se strinjam z oceno težavnosti, ki je v Miheliču. Smer je tudi dovolj opremljena s klini in ni bila potrebna izdelava nobenega dodatnega sidrišča.

Smer: Kratkohlača v Planjavi; V-/ IV, 310m

Plezala: Matej Zatler(v vodstvu), Andrej Juvan

Čas plezanja: 3,5h

Čas ture in datum: 7h, 1.10.2023

Matej Zatler