Detektivska smer in Grizzly Adams v Lanežu

V nedeljo 5.3.2023 smo se Jure V., Jure Š., Sandi, Miha J. in jaz odpravili plezat grape v Lanežu. Pred Lidlom v Velenju smo se zbrali ob 7:00, se strpali v Juretov avto in se odpravili proti kmetiji Bukovc, našemu izhodiču.

Najprej do koče na Grohatu, nato pa zavijemo proti Lanežu. Celotni pristop nas je spremljala megla. Končno prispemo pod grapo, se opremimo z derezami, cepini in čeladami ter se začnemo vzpenjati po grapi. Vmes je bil en kratek skok, katerega je preplezal Jure V., naredil sidrišče in nas povaroval, da smo vsi prišli čez. Vzpon smo nato nadaljevali do konca grape, nakar smo zaradi goste megle tavali okoli in iskali vrh. Ko smo ga le našli je bil čas za zasluženo okrepčilo.

Za sestop smo izbrali grapo Grizzly Adams, vendar smo zaradi goste megle zašli v Detektivsko smer, po kateri smo se malo prej povzpeli. Kmalu smo ugotovili svojo zmoto, se povzpeli nazaj in tokrat šli do prave grape. Ko smo bili zopet na dnu, kjer smo pustili pohodne palice, nas je končno pozdravilo sonce in odpravili smo se proti izhodišču. Še prej smo pa najdli jaso v gozdu, kjer nam je Jure V. pokazal osnove ledeniške naveze in reševanja padlega iz ledeniške razpoke. Do avta smo se vrnili okoli 15h.

Člani: Jure V., Jure Š., Sandi, Miha J., Vid.

Lanež, S stena: Detektivska smer, 135 m, 40° – 50°, M, 1h
Lanež, S stena: Grizzly Adams (v sestopu), 130 m, 30° – 45°, 45 min

Vid Verdnik