Turska gora preko kotličev

S Tanjo sva se v soboto odpravila na Tursko goro z Okrešlja do kotličev in nato po zavarovani poti do vrha. Kljub nizki snežni oddeji so gore še vedno dokaj zasnežene, zaradi toplih dnevov in hladnih noči pa je sneg predelan in trd, tako da so bile razmere večinoma dobre. kljub temu, da dostop preko koltličev potka po zavarovani plezalni poti, je na nekaterih mestih potrebno preplezati izpostavljene in strme snežne skoke, tako da ture ni za podcenjevati.

Dan je bil lep, temperature so bile okrog ničle, na vrhu pa je močno pihalo. Sestopila sva preko Turskega žleba, Tanja peš, jaz pa sem smučal z vrha Turske gore in nato še po žlebu. Razmere za smučanje so bile zelo zahtevne, sneg je zelo trd, mestoma leden, od vrha skozi žleb in tudi na meliščih do Okrešlja, tako da je treba biti pri smučanju zelo pazljiv.

Stene so deloma zasnežene in deloma kopne, tam kjer je sneg je ta trd in predelan, tako da znajo biti ponekod razmere dobre. Stopinje na pobočjih so pokazale, da so plezali Tschadovo smer v Turski gori.

Lepa in dolga tura in za konec še zaključek pri Zajcu na začasni koči na Okrešlju, skratka fajn sobota!

Fotografije: Tanja Ramšak in Jure Vrhovec

    

 

Jure Vrhovec