Nova centralna smer v Veliki Babi

Že v ponedeljek sva se z Nikom pogovarjala kam bi nas ponesla pot za vikend. Odločila sva se za Novo Centralno na Jezerskem, ker tam nismo tako pogosto. Povabila sva še Mateja, ki je takoj za akcijo, in Moniko, ki itak nima izbire 😊.

V petek po šihtu se z Moniko in Nikom odpravimo na Jezersko, kjer tudi prespimo in tako pridobimo malo več spanca. Še pred zoro se nam pridruži Matej in skupaj se odpravimo do vstopa smeri.

Po slabi uri prispemo do rumene pike (začetek smeri). Prva dva lažja raztežaja preplezamo nenavezani ter se pri začetku tretjega, pri platah, navežemo. Ker sta prva začela plezati Nik in Matej, sva z Moniko malo počakala in med tem spoznala še eno navezo, Domna in Mateja, iz AO Kamnik. Naslednja dva raztežaja potekata po res lepih navrtanih platah, kjer si lahko minimalno pomagaš z rokami. Nadaljujemo plezanje v dobri, kompaktni skali, kjer nam pride prav tudi kakšna “jebica“ ter “frend“ in tudi vreme je kot naročeno.

Pri delih, kjer smer zavije ostro levo oz. desno so označbe s puščico, katere so nam pomagale pri orientaciji. Pri predzadnjem cugu smo malce zašli iz smeri tako, da smo zadnji cug potegnili čez borovce do zadnjega sidrišča. Pri tem sidrišču smo se tudi vpisali v vpisno skrinjico in odšli proti markirani poti na vrh Velike Babe. Po dobrih šestih urah plezanja smo si na vrhu privoščili zaslužen sendvič.

Sestop smo opravili po Rudijevi vertikali do koče na Vadinah in od tam do izhodišča. Med sestopom smo si ogledali preplezano smer. Na koncu smo skupaj z Domnom in Matejem iz AO Kamnik analizirali turo ob zasluženem pivu 😊.

Plezali smo:

Nik Martinšek in Matej Zatler, Monika in Tilen Legnar

Nova Centralna smer v Veliki Babi IV+ 700m

 

 

 

Tilen Legnar