Podaljšani vikend na Okrešlju

Minuli konec tedna smo s Tanjo, Juretom in Matejem želeli izkoristiti kot je v navadi za ta praznik- plezalno. V četrtek zvečer smo se v dežju in z optimističnimi pričakovanji odpravili na našo bajto na Okrešelj.

Vreme nam je ustreglo, se v petek zjutraj zjasnilo in po podaljšani jutranji kavi smo odšli pod steno Mrzle Gore.  Izbrali smo smer Jernejev Meč, ki je dobro navrtana in ne predolga. Izkazala se je za kar konkretno ogrevanje, z detajli na začetku prvega raztežaja, nekje na sredini, ter na koncu smeri, ki jih je popestrila še mestoma precej mokra skala. Sledilo je iskanje dobrega mesta za abzajl. Izkazalo se je, da se smer konča pri macesnu ob robu stene, ki tudi služi za prvega od treh abzajlov.

V soboto smo bili malo bolj zgodnji, čeprav ne tako kot zgornji sosedje polhi, in odšli v nasprotno smer, pod Malo Rinko. Tanja in Jure sta si nagledala Debeljakovo varianto Igličeve smeri, midva z Matejem pa Vzhodno smer.

Slednja se je izkazala za precej naloženo in krušljivo, kljub temu pa lepa smer, nekaj platk, nekaj kaminov. Sidrišča so bila opremljena s klini, vendar ponekod že dokaj slabimi, zato jih je bilo potrebno še ojačati. Tudi vmes je dovolj klinov, da kažejo smer, vendar pa je potrebno dodatno varovanje. Zadnji raztežaji bi ponudili čudovit razgled v dolino, če se ne bi privleklo nekaj megle. Izstopila sva dokaj pozno. Tanja in Jure sta medtem že sestopila, za svojo smer pa pravita, da sta prva dva raztežaja precej krušljiva, najtežji del smeri, ocenjen s V+ je zelo lep gib preko previsa, sicer pa menita, da je originalna Igličeva smer precej lepša.

Ta dan se je v teh koncih potepala še ena ŠAO naveza. Jan, Jure P. in Domen so plezali v Brani, konec dneva pa se oglasili še na bajti.

Zadnji dan se je začel nedeljsko, med drugim s kavico na novi »plaži na traunku«.  Za zaključek tega dopusta pa smo namesto plezanja izvedli še spontano delovno akcijo in malo »poštimali« po bajti.

Plezali smo:

Matej B. in Tina K., Tanja R. in Jure V.:Jernejev meč, 5c, 150m

Tanja R. in Jure V.: Debeljakova varianta Igličeve smeri, 200 m (skupaj z Igličevo 350m), V/IV, III

Matej B. in Tina K.: Vzhodna smer, 350m, III

 

   

Tina Kotnik