Tabor v Dolomitih 22.-25.6.2019

Za tokratni praznični podaljšani vikend smo se odpravili v Dolomite. Nastanjeni smo bili v kampu Dolomiti v Cortini d’Ampezzo. Razen zgodnjega neutrudnega petja ptičev in nočne svetlobe luči, je kamp simpatičen in urejen, ponuja pa tudi pokrito kuhinjo, ter kafič in trgovinico z osnovnimi živili in potrebščinami, ki v tem času sicer še ni bila odprta, vendar si lahko na recepciji prosil kruha in ga tudi dobil.

V soboto popoldne smo tako v deževnem vremenu prispeli v Cortino, skočili na prelaz Passo di Falzarego na ogled »scene«, proti večeru pa postavili šotore in šli na sprehod v mesto, predvsem v iskanju trgovine in toplega večernega prigrizka- slednje smo uspeli najti, vendar mesto ponuja predvsem restavracije in bare, kakšnih preprostejših lokalov s prigrizki v stilu »pizza to go« ni bilo najti. Trgovine se v glavnem odprte do 19h, ob nedeljah pa zaprte, na kar je dobro vnaprej računati. Zvečer je dež ponehal in vreme nam je kljub nesigurni napovedi služilo do konca tabora.

V nedeljo smo se ogrevali (pa nas je vseeno nohtalo v senčnih smereh) v markantni skupini skalnih stolpov Cinque Torri. Tu je večina smeri krajših, sestopi pa so abzajli, zato lahko splezaš več smeri v enem dnevu. Ta dan smo hitro ugotovili, da dolomitskih ocen ne gre podcenjevati,  smo pa uživali v zanimivih smereh in dobri skali. V različnih navezah smo vsi splezali po 2 smeri.

V ponedeljek smo si izbrali daljše smeri- Tanja in Jure V. sta našla svoj izziv malo dlje v Lastoni di Formin, ostali pa smo se preizkusili v smereh v Col dei Bòs. Tu sva z Aljo »podaljšali« najino smer po ferati, ki je sicer speljana od vznožja hriba, in uživali v čudovitem razgledu pod vrhom Col de Bòsa.

Zadnji dan tabora smo najprej pospravili šotore, nato pa se ponovno odpeljali na prelaz Falzarego, tokrat v smeri v Fanisgruppe. Tudi tu so nam nekatere smeri  dale vetra, saj v »štirki« pač ne pričakuješ previsa. Ta dan nas je direktno sonce v skali dodobra pregrelo in se oddolžilo za mrzle noči. Do zgodnjega popoldneva smo vsi sestopili in se vrnili v osamosvojeno domovino.

Plezali smo:

Cinque Torri, Torre Romana: Severna zajeda (Nordverschneidung), IV+, 104m, Tina Kotnik, Jure Vrhovec in Tanja Ramšak, Alja Densa

Cinque Torri: Miriam, 150m, V, Luka Domitrovič, Jure Popovič

Cinque Torri: Bergführer, 100m, IV+, Luka Domitrovič, Jure Popovič

Cinque Torri, Torre Quarta Alta: Normalweg, IV, 80m, Alja Denša, Tina Kotnik

Cinque Torri, Torre Grande: Armida, VI/IV, 100m, Tanja Ramšak, Jure Vrhovec

Lastoi di Formin, Ponta Lastoi: Južna stena (Südwand), 340m, VI+/IV-V,  Tanja Ramšak, Jure Vrhovec

Fànisgruppe, Col dei Bòs: Alverà, 320m, V+, Luka Domitrovič, Jure Popovič

Fànisgruppe, Pyramide des Col dei Bòs: »Alpini«-Kante, III-IV, 300m, Alja Denša, Tina Kotnik

Fànisgruppe, Kleiner Laguzoi: M. speciale, V/IV, 360m,  Tanja Ramšak, Jure Vrhovec

Fànisgruppe, Kleiner Laguzoi: »Ardizzon«-Weg, III-IV/IV+, 180m, Luka Domitrovič, Tina Kotnik

Tina Kotnik