Velikonočna Paklenica 18.4.-22.4.2019

Podaljšan vikend, ki ga prinese Velika noč, smo nekateri člani Šaleškega alpinističnega odseka izkoristili za predpoletno uplezavanje v Paklenici. Bisti in Luka sta se v kampu Anića Kuk utaborila že v sredo zvečer, ostali smo se jima pridružili v petek in ostali do ponedeljka. Vikend je vsak izkoristil po svoje, nekateri so se lotili resnejših in težjih podvigov, spet drugi so si ga vzeli malo bolj na izi, kot se za dopust spodobi.

Urban, ki je bil v Paklenici prvič, je svoje doživetje opisal takole:

»Ker od zaključka alpinistične šole ŠAO (generacija 2013) še nisem plezal v Paklenici, sem se tokrat odločil, da podaljšan vikend in lepo vremensko napoved izkoristim za obisk slavne Pakle. Z Juretom Premelčem se dogovoriva, da štartava v petek takoj po službi. Zberemo se v Šentrupertu, kjer se nama pridružita še Tina in Alja. Po obvezni kavici in partiji Tetrisa v zlaganju prtljage v prtljažnik, se okoli sedemnajste ure končno opravimo na pot proti jugu. Pot z dvema postankoma (eden za večerjo, drugi za prehod meje) se zaključi okoli 22h v kampu Aniča Kuk. Pozdravimo ostale ŠAO člane, ki so se že utaborili, in se odpravimo spat.

Po zajtrku z Juretom pripraviva opremo za plezanje, pridruži se nama Domen. Skupaj naložimo opremo v avto in se odpravimo v kanjon proti prvi smeri: Kanjonski (3+, 300m), ki jo napelje Jure. Moja prva večraztežajna smer v Pakli! Ob sestopu iz smeri se z Domnom odločiva, da preplezava še Nosoroga (4c, 150m), kjer v zadnjem raztežaju ob potegu vrvi iz odprte matičarke izgubim varovalo – nova izkušnja! Iz smeri sestopava po temi.

Naslednje jutro, v nedeljo, se v isti navezi odpravimo v smer Sjeverno rebro. Prve tri raztežaje preplezam v vodstvu, nadaljuje Domen. Smer je orientacijsko manj zahtevna, občutki na vrhu smeri so odlični. Na vrhu si privoščimo kosilo in si dobro ogledamo naslednjo smer, Akademski. Prva dva raztežaja vodim jaz, nadaljuje Domen, ki naju z Juretom preseneti s suvereno preplezanim kaminom v zadnjem raztežaju, katerega sem jaz splezal s težavo. Po dolgem sestopu po jeklenicah in hoji po melišču se plezanje v Paklenici zaključi s pozno večerjo v Starigradu. Ob 22h se z Juretom posloviva od prijateljev in se odpraviva domov. Dva dni v Paklenici sta minila tako hitro, da se skoraj ne zavedam, da sem bil tam! Občutki so dobri, pozitivne energije pa na pretek, kar pomeni, da bo zadevo potrebno ponoviti!«

 

Plezali smo:

Jernej Radoja – Bisti in Luka Domitrovič: Senza Pieta (6b+, 200m), Kača (Aniča Kuk, 6a+, 350m), Klin (Aniča Kuk, 6c+, 350m)

Domen Potočnik, Urban Bastl in Jure Premelč: Kanjonski (4a, 300m), Sjeverno rebro (4b+, 170m), Akademski (5a, 180m)

Domen Potočnik in Urban Bastl: Nosorog (4b, 150m)

Alen Vidali in Sašo Vrečič: Sjeverno rebro (4b+, 170m)

Tina Kotnik in Alja Denša: Oliver Dragojevič (3, 150m), Oprosti mi pape (4a, 110m), Tini smjer – desna varijanta (4b+, 110m), Sjeverno rebro (4b+, 170m)

Domen Potočnik, Tina Kotnik  in Alja Denša: Akademski (5a, 180m)

Alja Denša