Video: Impossible is Not Forever – Latok I

Film ruskega alpinista Alexandra Gukova s posnetki vzpona na severni greben Latok 1 julija 2018. Film je posvečen v spomin na njegovega soplezalca Sergei Glazunova, ki se je med spustom smrtno ponesrečil.

 

Kmalu po nesreči so Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone uspešno preplezali prvenstveno smer na Latok I.

Julija lansko leto se je tragično končal poskus vzpona na Latok I ruske odprave, ko se je Sergey Glazunov smrtno ponesrečil, Alexandra Gukova pa so po več dneh v steni rešili v dramatični helikopterski akciji, ki so ji bili priča tudi slovenska alpinista Aleš Česen in Luka Stražar.

Po 40 letih neuspešnih vzponov Česen, Stražar in Livingstone prvi na Latoku 1 s severa 

Slovenskima alpinistoma Alešu Česnu in Luki Stražarju, v navezi skupaj še z Britancem Tomom Livingstonom, uspelo v začetku lanskega avgusta preplezati prvenstveno 2400-metrsko prvenstveno smer v severnem ostenju Latoka I in se 9. avgusta 2018 povzpeti na 7145 metrov visok vrh. Smer so poimenovali Česen-Livingstone-Stražar. S to prvenstveno smerjo se je slovensko-britanska naveza vpisala v zgodovino z drugim vzponom na ta pakistanski sedemtisočak in prvim uspešnim vzponom s severne strani. Karakorumski sedemtisočak je v zadnjih štirih desetletjih ostal neizpolnjen cilj več kot 30 alpinističnih odprav z vsega sveta.

 

vir: Alexander Gukov, Friko.si

Mijo Kovačevič