DRONI ZA REŠEVANJE

Z dronom našel pogrešanega alpinista, ki je padel čez steno v Himalaji (razglašenega za mrtvega) na višini skoraj 8000 m, živega!

 

Ker se je vreme v Karakoromu popravilo, so se dogodki spet začeli odvijati.

 

Ta teden je bilo več poskusov vzponov na vrhove Pakistan’skih 8-tisočakov. Slabe vremenske razmere, ki so ovirale aklimatizacijske vzpone in nameščanja vrvi, so se spremenile in omogočile skoraj idealne pogoje plezanja, vendar se pričakuje, da se bo sneg skupaj z močnimi vetrovi ta teden ponovno vrnil. Toda ena zgodba iz preteklega tedna dokaj izstopa: uporaba drona, ki je letel na 8380 metrov, da bi pomagal pri iskanju ter reševanju svetovnega plezalca.

 
Uvodna dogajanja
 
Pred desetimi dnevi je sezona leta 2018 izgledala podobno kot leta 2015 in 2016 s težkimi vremenskimi in snežnimi razmerami, ki so preprečile, da bi se kdorkoli povzpel na K2, po vsem Pakistanu je bilo le par uspešnih vzponov na druge vrhove.
 

Vendar, kot je običajno z vremenom, ravno takrat, ko mislite, da ste ga ugotovili, se spremeni, zadnji teden je bil odličen za večino odprav. Napoved obsežnega snega v četrtek se nikoli ni uresničila, vendar je sneg, ki je zapadel, ustavil napredek, vsaj na Broad Peak, 150 milj oddaljen od Nanga Parbata. Nekateri izmed najboljših alpinistov so opustili svoja prizadevanja, a nekaj jih je ostalo in nato opravilo vzpone.

Broad Peak. Foto: Alan Arnette
 
Dron za reševanje
 
To je kar zanimiva zgodba. Enemu od najuspešnejših plezalcev na svetu se je zgodila nesreča na Broad Peak-u. Bili so prepričani, da je mrtev, potem pa bil najden živ in je sedaj v baznem taboru – skoraj nepoškodovan.
 
Plezalec iz Broad Peaka, David Roeske je na Instagramu objavil, da jim je po informnaciji o tragično ponesrečenem plezalcu na B.P. s pomočjo drona uspelo najti pogrešanega plezalca. Bili so v kampu 3, približno 7010 metrov visoko, ko so prejeli radijski klic, v katerem so prosili ali bi lahko pregledali teren višje in poskusili poiskati pogrešanega:
 
“Padel je iz zaledenele stene med 36 urnim solo vzponom na goro, je brez tekočine in gorilnika za taljenje snega. Plezalec naj bi bil domnevno mrtev, dokler ga daleč vstran od trase vzpona pilot drona iz K2 baznega tabora ni opazil in ugotovil, da se še vedno premika.
 
Še pred tem smo se spustili navzdol in nato navzgor po pobočju s pomočjo vrvi, s sabo smo imeli vodo in zdravila, kasneje se nam je pridružil še Tenji Sherpa iz vzpona na vrh. S pomočjo drona smo ga lahko na koncu locirali na zelo nevarnem terenu – ogromne ledeniške razpoke na pobočju kjer bi se zdrs lahko zaključil tudi povsem ob vznožju gore. Trije smo šli do njega in ga pripeljali dol v bazni tabor 3, med tem se je že pričenjalo temniti. Potem ga je prevzela ekipa, ki je vodila vzpone.”
 
Dron je pilotiral Bartek Bargiel, brat Andrzeja Bargiel. Z dronom je opravljal pregled terena pred bratovim spustom iz K2 s smučmi. Bartek je objavil: “Moj brat Bartek Bargiel je letel s svojimi brezpilotnim letalom (dronom) do višine 8400m! Ali je to kakšen svetovni rekord? “
 
BLIZU smrti
 
No, ta zgodba je še nekaj več kot le “solo plezalec” v težavah. Vodja ekspedicije, Dan Mazur, je postal tragično sporočilo, ki se je glasilo: “Rick Allen je izginil na 8000 m / 26.000 ft med sestopom iz Broad Peaka, 13. najvišje gore. Iz ekipe soplezalcev so med sestopom s pomočjo njegovega satelitskega telefona sporočili, da je mrtev.”
 
Po zapletenem iskanju informacij z veseljem poročam, da je Rick Allen živ in predvsem dobro. Bil je v majhni zasebni ekipi, med katere sodijo Casper Tekieli, Sandy Allan in Stanislav Vrba, poskušali so opraviti prvenstveni vzpon na Broad Peak. Kot se je pokazalo, je Rick poskušal s solo vzponom, zdrsnil in padel čez ledeno steno. Njegovi soplezalci so domnevali, da je mrtev. Dan Mazur je dopolnil svoje obvestilo in dodal: “Ob 8h je japonski basecamp kuhar Ferman videl nahrbtnik na snegu na 7500m / 24.000ft. Ferman je odšel v poljski tabor, da bi si okolico ogledal skozi teleskop. Živ in se giblje, je povedal! “

 

Plezalci na Broad Peaku. Foto: Alan Arnette
 
Sandy Allen je zapisal več podrobnosti na njegovem blogu:
 
“Sandy in Rick sta po nekaj dneh, ko sta poskušala na vrh, sedaj oba nazaj v baznem taboru. Sandy se je vrnil potem, ko se je odločil sestopiti zaradi močnih vetrov. Preostali del ekipe je ostal v kampu 3 in so pripravljeli načrte za vzpon. Rick (najdeni) se je poskušavl sam povzpeti na vrh 9. julija, plezal je cel dan in celo noč. Rick je izginil iz skupine 9. Julija in so predvidevali da je poškodovan, oziroma mrtev, vse dokler ga ni odkril pilot drona, prav tako plezalec na K2 iz baznega tabora, naslednji dan, 10. julija.
 
Sandy, je s pomočjo Andrejja Berdela, brata Barteka in njihovega drona, uspelo usmerjati plezalce, ki so že bili v iskalni akciji za Rickom, do njega so prišli okoli 19.30 ure. Prinesli so ga nazaj v tabor 3 že v temi. Rick se je danes (12. junija) vrnil v Bazni tabor, zahvaljujoč Danu Mazurju in njegovim šerpam. Po pregledu zdravnika v baznem taboru, se Rick počuti vredu, ima nekaj površinskih poškodb in nekaj omrzlin.
 

Sandy in Rick se iskreno zahvaljujeta Kacperju, Stanu, Andreju in Barteku Bargelu, Piotru Pablusu, Danu Mazurju in ekipi, Frekriku Strangu, Davidu Roeskuju, Majorju Ramzanu, kapetanu Kaddarju in Danovim šerpam.”

 

Kot zanimivost sta leta 2012 Sandy Allan in njegov soplezalec Rick Allen zaključila neverjeten vzpon po še nepreplezanem Mazeno grebenu, ki je bil najdaljši v Himalaji na Nanga Parbatu. Zdi se, da ima srečo, da je preživel ta padec na Broad Peaku.

 
Nadaljevanje v izvorni objavi …
Vir, povzeto po Rock and Ice 
Mijo Kovačevič – Mičo

NOVO:  reportaža s pilotom drona

NOVO: video posnetek najdbe Ricka Allena


Avtor objave: Alan Arnette je gornik, alpinist in protagonist projekta Alzheimer. Opravil je več kot 30 pomembnih ekspedicij, vključno s štirimi Everest vzponi leta 2011. Opravil je 7 vrhunskih vzponov za projekt Alzheimerjeve bolezni, da bi povečal ozaveščenost in pridobili sredstva za raziskave Alzheimerjeve bolezni. Več na www.alanarnette.com

Mijo Kovačevič