Zadnja zima letos

Imeli smo dva cilja: splezati zasneženo grapo, kar je eden od pogojev za napredovanje v mlajšega pripravnika, ter razširiti znanje zimske tehnike. Tako smo se v nedeljo, 20.5.2018 mladi nadobudneži šaleškega alpinističnega odseka pod vodstvom izkušenega alpinističnega dueta (Tanje in Jureta) odpravili na lov na sneg in le-tega v zavetju domačih, Kamniško-Savinjskih Alp tudi našli.

Na vzpon smo se odpravili zgodaj, da bi se vrnili še preden sonce omehča sneg. S seboj smo vzeli tako sončna očala kot kremo za sončenje. Morda smo bili vestno pripravljeni na vse nepredvidljivosti gora ali pa smo samo zmedeno interpretirali vremensko napoved, sonca ta dan ni bilo. Ujeli smo tri do sedem dežnih kapelj, ki pa nas niso prestrašile.

“Štartali” smo s parkirišča, na koncu Logarske doline in do Okrešlja hodili skoraj po popolnoma kopni poti, tako smo bili do trenutka ko smo naleteli na prvi sneg, malo nad kočo celjske GRS, kjer smo se usmerili proti Mrzlemu dolu,  že dobro prebujeni in ogreti.

Po slabi uri hoje smo na levi strani zagledali izrazito Sestopno grapo. Do vstopa vanjo smo bili terenu kos tudi brez derez in cepina, pri njenem vznožju pa smo prestavili opremo iz nahrbtnikov na noge in roke.

 

Sledilo je še nekaj navodil in priporočil za hojo z derezami in cepinom in že smo zagrizli v grapo.

Ker grapa ni bil pretirano zahtevna in dolga, smo ves čas hodili v istem vrstnem redu in so se tisti bolj spredaj, ki so utirali stope porabili kar nekaj več energije od tistih zadaj, a smo jo vseeno brez težav premagali. Sneg je bil odličen, ni se mezil, ne udiral. Izkušnja je bila vsem odlična, prav tako razne tablice, oreščki in sendviči, ki smo jih snedli na vrhu!

Sestopili smo preko Ledinskega in Savinjskega sedla ter na poti nazaj naredili še krajšo delavnico gibanja ledeniške naveze in reševanje padlega iz ledeniške razpoke. Bilo je precej poučno in zabavno hkrati ampak zaključek je bil vsekakor ta, da je bolje ne pasti v ledeniško razpoko.

 

 

Smer: Sestopna grapa, 200m, 50⁰/30⁰-45⁰

Plezali: Jure V., Tanja R., Neža K., Tina K., Grega Č., Alja D., Luka D., Svjetlana P., Jure P.

Jure Popovič