TEČAJNIŠKO LEDNO PLEZANJE

V soboto 3.3. smo se odpravili v Logarsko dolino. Za nas tečajnike je bil to prvi stik z lednim plezanjem.
Najprej smo se ustavili pri slapu Palenk, kjer smo se seznanili z osnovami lednega plezanja in potrebno opremo: vrv, pas, varovalo, vponke z matico, trakovi, pomožne vrvice, čelada, dva plezalna cepina, zimski čevlji, dereze, ledni vijaki, ledni klini, kompleti (sistemi) vponk, orodje za abalak in prva pomoč.
Zaradi manjše gneče smo se pomaknili v zgornji del slapa. Tam smo se nekateri prvič srečali z lednimi vijaki, ki smo jih tudi sami poskusili zavrtati v led. Naredili smo tudi Abalakovo sidrišče in spoznali opremo potrebno za izdelavo le tega. Po izčrpni razlagi in praktičnem poizkusu smo se lotili lednega plezanja do vrha slapu. Sestopili smo po njegovi desni strani. Zaledenel slap Palenk ima oceno težavnosti WI 3+ z višino 100m.

Slap Palenk WI 3+, 100m

 

 

Nas naslednji cilj je bil slap Ivovec. Po krajšem pristopu smo pričeli z lednim plezanjem. Preplezali smo Centralni Ivovec  z oceno težavnosti WI 3 z višino 90m. Ko smo priplezali do vrha, smo se nato abseilali do izhodišča slapa.

 

Slap Ivovec  WI 3, 90m

 

 

 

Razdeljeni smo bili v tri naveze, ki so jih sestavljali po eden tečajnik in eden izkušen Šaovec. Ledno smo plezali: Jure Vrhovec, Tanja Ramšak, Matej Blagus in trije tečajniki Luka, Grega in Domen.

Hvala Juretu, Tanji in Mateju za njihov čas, znanje in izkušnje.

Domen Potočnik