POSILVESTERSKO ORODJARJENJE

Predsilvesterska ekipa, ki je odkrivala radosti in zahteve orodjarjena v Znojilah je hitro našla novo drytooling plezališče v Dolu pri Hrastnku. Dva dni po novem letu ga je ,širši javnosti, ponudil v ovohavanje in zatikanje portal Friko, kot nekakšno Vilijevo darilo drugačnega športnega plezanja željnim.

Dostop je enostaven, slab kilometer iz jedra Dola, pri cerkvi proti severu v hrib. Na parkirišču prečkamo potok, ob vodnem kanalu nekaj 10 m navzgor in smo pod steno sektorja A. Imeli smo južno, vlažno vreme, pričakujte blato z listjem, sledijo radosti čičenja derez pred vstopom v smer.

O smereh. Že sektor A ponuja celotno pahljačo od smeri za začetnike, do zahtevnosti za napredne srednje zategnjence. Podobno sektor C. Tip razčlemb so razpoke, ki držijo vzdolž celotne smeri, za razliko od Znojil, kjer so razčlembe baje bolj na zatikanje v luknje. Kot začetnik še zapišem, stopi so v lažjih smereh D4, D5, manjka kakšna luknja za zatikanje derez pri prehodih preko gladkih plošč. Ampak kar narava da, tako se prilagodi plezanje.

Če povzamem mojo prvo izkušnjo s suhim zatikanjem cepinov in derez. Na podlago gibalnosti špotnega plezanja in nekaj lednih smeri si po prvih smereh varovanja od zgoraj pripravljen na izziv plezanja v vodstvu. Vmesna varovala so primerno blizu, da je občutek ok.

Delale so druge mišice, izziv novega jih še dodatno napenja, naslednič bo že bolj domače. Oziroma, me naravno motivira, da navrtamo tiste bermudske stene doma. Kakorkoli se zdi drtooling brutalna disciplina verjetno zaradi ostrine cepinov in dezez, vendarle gre za fino obrt, kasneje mojstrstvo.

Seveda smo vztrajali do teme, v vodnem kanalu oprali blatno orodje in gurmansko analizo prestavili h Gurmanu. Tam smo vrnili v Znojilah sposojen plezalni pas Ervinu Mlakarju. Lepo je postregel z zgodovino plezanja z Vilijem in nastajanjem tega plezališča.

www.friko.si/alpinizem-friko-info/novo-plezalisce-za-drytooling-v-zasavju

Blatni orodjarji: Tanja, Jernej, Domen, Andrej, spisal Matej

 

Sektor A – levi del, Bisti v Dolskem kornerju D6, Andrej v Božičku D4+

 

Sektor A – desni del: Tanja v Novoletnem darilu D5+, Domen naprej – Dedek mraz D4+

 

Tihožitje na varovanju

 

Pogled proti sektorjema B in C, desno priročen vodni kanal

 

Jesensko blato in listje, za vojsko nič posebnega

 

 

Matej Blagus